U Iraku skup posle smrti demonstranta povređenog na ranijem protestu

Nekoliko hiljada Iračana izašlo je na ulice Nasirije u znak pošte demonstrantu koji je prošle nedelje ranjen iz vatrenog oružja na protestu, a zatim preminuo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.11.2020.

21:24

U Iraku skup posle smrti demonstranta povređenog na ranijem protestu

Rida al Rikabi u petak je ranjen u glavu tokom sukoba demonstranata i vlasti i pristalica šiitskog lidera Moktade Sadra u Nasiriji na jugu Iraka.

Demonstrant je danas preminuo, čime je broj stradalih na protestu porastao na osam, dok je nekoliko desetina ranjeno.

Lokalne vlasti su uvele karantin kako bi sprečile nova okupljanja u gradu, smenile su načelnika policije i otvorile istragu.

Premijer Iraka Mustafa al Kazimi je poslao u Nasiriju savetnika za nacionalnu bezbednosti Kasema al Arakdžija i druge zvaničnike zadužene da razgovaraju sa demonstrantima.

Nasirija je uporište pobuna u Iraku. U oktobru 2019. godine održani su protesti protiv tadašnje vlade. U sukobima sa policijom, poginulo je gotovo 600 ljudi, dok je više od 30.000 povređeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: