Izvor: Nezavisne Novine, 02.Jun.2017, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH ispunjeni uslovi za uplatu 125 miliona dolara od klirinškog duga

SARAJEVO - Sporazum između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, juče je stupio na snagu objavljivanjem u „Službenom glasniku BiH“, čime su u BiH ispunjeni uslovi za skoru uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

- Ministarstvo finansija i trezora BiH obavijestilo je danas Ambasadu Ruske Federacije u BiH da su s BiH >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << strane ispunjeni svi uslovi za realizaciju obveza po Sporazumu o regulisanju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, kojeg je u Moskvi u ime BiH potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Takođe, radi informisnja o ovim činjenicama upućena je i nota Ministarstvu finansija Ruske Federacije putem Ministarstva vanjskih poslova BiH - citat je iz saopštenja

Sporazumom predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobijanja posljednjeg pisanog obavještenja o ispunjenju unutrašnjih procedura neophodnik za njegovu realizaciju te je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda zatražio informaciju od ruske strane da li su okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji.

Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije, počinje teći rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva finansija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Ratifikacijom sporazuma, BiH strana stvorila je pretpostavke za realizaciju obveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da se izvrši transakcija sredstava u iznosu od 125 miliona dolara u korist Bosne i Hercegovine.

Sredstva od klirinškog duga dijele se po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 odsto, Republika Srpska 29 odsto, institucije BiH 10 odsto i Brčko Distrikt tri odsto, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.