Izvor: Blic, 02.Jun.2017, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH očekuje isplatu 125 miliona dolara od klirinškog duga

Sporazum između Saveta ministara BiH i Vlade Rusije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR, juče je stupio na snagu objavljivanjem u Službenom listu BiH čime su u BiH ispunjeni uslovi za skoru uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Ministarstvo finansija i trezora BiH obavestilo je danas Ambasadu Ruske Federacije u BiH da su sa strane BiH ispunjeni svi uslovi za realizaciju obaveza po Sporazumu o regulisanju obveza bivšeg SSSR po obračunima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR i bivše SFRJ kojeg je u Moskvi u ime BiH potpisao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Takođe, radi informisanja o ovim činjenicama upućena je i nota Ministarstvu finansija Ruske Federacije putem Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Sporazumom predviđa da je momenat stupanja na snagu datum dobivanja poslednjeg pisanog obaveštenja o ispunjenju unutrašnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju, te je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda zatražio informaciju od ruske strane da li su okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji, piše Klix.

Nakon dobijanja odgovora od Ruske Federacije, počinje teći rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva financija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Ratifikacijom sporazuma strana BiH stvorila je pretpostavke za realizaciju obaveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da se izvrši transakcija sredstava u iznosu od 125 miliona dolara u korist BiH.

Podsećamo da se sredstva od klirinškog duga dele po unapred utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 odsto, RS 29 odsto, institucije BiH 10 odsto i Brčko Distrikt 3 odsto.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporazum sa Ruskom Federacijom stupio na snagu

Izvor: Capital.ba, 02.Jun.2017

SARAJEVO, Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije o klirinškom dugu bivšeg SSSR-a stupio je na snagu objavljivanjem u “Službenom glasniku BiH”, čime su ispunjeni uslovi za skoru uplatu 125 miliona dolara na račun Centralne banke BiH. Ministarstvo finansija i trezora BiH...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.