U Beogradu tuberkulozne bolesnike smeštaju gde stignu

Izvor: Blic, 20.Mar.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu tuberkulozne bolesnike smeštaju gde stignu

“Beogradskim klinikama potrebna su mesta samo za tuberkulozne pacijente koje smeštaju u različite bonice, pa se dešava da se čovek koji nije plućni bolesnik zarazi tek kad stigne u ustanovu“ kaže za “Blic” prof. dr Lidija Ristić, glavni koordinator ekspertskog tima projekta kontrole tuberkuloze Ministarstva zdravlja.

Prema rezultatima Projekta „Kontrola tuberkuloze u Srbiji“ koje je povodom obeležavanja 24. marta Svetskog dana protiv tuberkuloze, sprovelo ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Crveni krst, u našoj zemlji tokom 2013. od ove bolesti je lečeno 1.220 ljudi, dok je u Beogradu bilo oko 300 pacijenata.

- Broj obolelih se ne smanjuje, ali se ni ne povećava. Kontrola obolelih od tuberkuloze je na najvišem nivou. Ipak u beogradskim klinikama zdravstveni sistem neophodno je da jasno definiše bolesničke krevete. Obolele često lekari smeštaju na klinike gde nema plućnih bolesnika. Onda se dešava da se pacijenti koji imaju zdrava pluća zaraze tuberkulozom. Čovek za kojeg lekar i samo posumnja da ima tuberkulozu mora imati odmah obezbeđen krevet u nekoj od ustanova za pulmologiju, što u Beogradu nije slučaj - objašnjava prof. dr Ristić.

Ona navodi da je u novembru prošle godine održana konferencija kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, RFZO-a i Agencije za lekove, kada je napravljen Akcioni plan za sprovođnje kontrole tuberkuloze koji će biti sproveden od 2015. do 2020. godine.

- Plan predviđa da za to vreme unapredimo aktivno traganje za obolelima od tuberkuloze u rizičnim populacijama, kod lica koja su u kontaktu sa zaraženima, među romima u nehigijenskim naseljima, korisnicima narodnih kuhinja, imigrantima, korisnika usluga metadonskih centara, intravenskih korisnika droga i seksualnih radnika. Takođe da unapredimo kontrolu širenja tuberkuloze u zdravstvenim ustanovama i da obezbedimo kontinuirano snabdevanje kvalitetnim lekovima. Moramo učiniti dostupnijim i brze testove za utvrđivanje tuberkuloze, odnosno da svi koji žele da dobiju nalaze to mogu učiniti u najkraćem roku u Nacionalnoj laboratoriji za tuberkulozu - naglašava prof. dr Ristić.

Konferencija sutra u Batutu

Povodom obeležavanja 24.marta Svetskog dana protiv tuberkuloze, biće predstavljeni rezultati Projekta „Kontrola tuberkuloze u Srbiji“ Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta Srbije, sutra u 11 sati u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Biće predstavljeni rezultati otkrivanja i lečenja tuberkuloze u Srbiji, planovi i izazovi u kontroli ove bolesti i doprinos civilnog društva u otkrivanju i lečenju obolelih.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Beogradu u 2013. bilo 289 obolelih od tuberkuloze

Izvor: Blic, 20.Mar.2014

Prema rezultatima Projekta „Kontrola tuberkuloze u Srbiji“ koje je povodom obeležavanja 24. marta Svetskog dana protiv tuberkuloze, sprovelo Ministarstvo zdravlja i Crveni krst Srbije, u našoj zemlji tokom 2013. od ove bolesti je lečeno 1.220 ljudi, dok je u Beogradu bilo oko 300 pacijenata. ..-...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.