U Beogradu u 2013. bilo 289 obolelih od tuberkuloze

Izvor: Blic, 20.Mar.2014, 20:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu u 2013. bilo 289 obolelih od tuberkuloze

Prema rezultatima Projekta „Kontrola tuberkuloze u Srbiji“ koje je povodom obeležavanja 24. marta Svetskog dana protiv tuberkuloze, sprovelo Ministarstvo zdravlja i Crveni krst Srbije, u našoj zemlji tokom 2013. od ove bolesti je lečeno 1.220 ljudi, dok je u Beogradu bilo oko 300 pacijenata.

- Broj obolelih stagnira. Kontrola obolelih od tuberkuloze je na najvišem nivou. Čovek za kojeg lekar i samo posumnja da ima tuberkulozu mora imati odmah obezbeđen krevet u nekoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od ustanova za pulmologiju - objašnjava prof. dr Lidija Ristić, glavni koordinator ekspertskog tima projekta kontrole tuberkuloze Ministarstva zdravlja.

Ona navodi da je u novembru prošle godine održana konferencija kojoj su prisustvovali predstavnici Ministarstva zdravlja, RFZO-a i Agencije za lekove, kada je napravljen Akcioni plan za sprovođnje kontrole tuberkuloze koji će biti sproveden od 2015. do 2020. godine.

- Plan predviđa da za to vreme unapredimo aktivno traganje za obolelima od tuberkuloze u rizičnim populacijama, kod lica koja su u kontaktu sa zaraženima, među romima u nehigijenskim naseljima, korisnicima narodnih kuhinja, imigrantima, korisnika usluga metadonskih centara, intravenskih korisnika droga i seksualnih radnika. Takođe da unapredimo kontrolu širenja tuberkuloze u zdravstvenim ustanovama i da obezbedimo kontinuirano snabdevanje kvalitetnim lekovima. Moramo učiniti dostupnijim i brze testove za utvrđivanje tuberkuloze, odnosno da svi koji žele da dobiju nalaze to mogu učiniti u najkraćem roku u Nacionalnoj laboratoriji za tuberkulozu - naglašava prof. dr Ristić.

Konferencija sutra u Batutu

Povodom obeležavanja 24.marta Svetskog dana protiv tuberkuloze, biće predstavljeni rezultati Projekta „Kontrola tuberkuloze u Srbiji“ Ministarstva zdravlja i Crvenog krsta Srbije, sutra u 11 sati u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Biće predstavljeni rezultati otkrivanja i lečenja tuberkuloze u Srbiji, planovi i izazovi u kontroli ove bolesti i doprinos civilnog društva u otkrivanju i lečenju obolelih.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.