U Beogradu bez protesta škola, štrajkuju škole u Čačku, Kraljevu, Zrenjaninu...

Izvor: Blic, 03.Sep.2012, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu bez protesta škola, štrajkuju škole u Čačku, Kraljevu, Zrenjaninu...

Prvog dana školske godine, prema podacima Ministarstva prosvete, od ukupno 1.796 škola u Srbiji, njih 98,6 odsto je radilo. Ovako će danas izgledati prvi dan škole u mnogim gradovima Srbije

U 25 škola održan je prvi čas, a potom nije bilo nastave, dok su u 55 škola časovi trajali po 30 minuta, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić.

Od tih 55 škola, u nekima su časovi skraćeni jer su škole imale prijem prvaka i održale su priredbu, pa su opravdano >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skratile časove, a u nekima su škole radile 30 minuta zbog štrajka, precizirao je Kostić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, časova nije bilo u pet škola u Zrenjaninu, u četiri škole u Kragujevcu, koliko i u Kraljevu, zatim u sedam škola u Užicu, u pet škola u Čačku, dok su časovi od 30 minuta održani u devet škola u Zrenjaninu, 18 škola u Kruševcu, šest u Kragujevcu, 19 škola u Čačku, a Kraljevu, Somboru i Užicu časovi od pola sata bili su u samo jednoj školi.

Što se Beograda tiče, sve škole su radile, kazao je Kostić novinarima i najavio da će sindikati svoje predloge za dopunu Protokola dostaviti do četvrtka, a iduće nedelje se može očekivati nastavak razgovora vlade i sindikata.

Na protestu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koji je održan na beogradskom Trgu Nikole Pašića rečeno je da je u današnjem jednodnevnom štrajku upozorenja učestvovalo 200 škola i da je u oko 70 nastava bila potpuno obustavljena.

Predsednik tog sindikata Dragan Matijević izjavio je da je oko 70 škola članica Unije u potpunoj obustavi nastave.

- Plan je da ovim činom demonstriramo naše nezadovoljstvo i da privolimo Ministarstvo prosvete i vlast da razgovaraju sa nama o svim važnim pitanjima - rekao je Matijević novinarima uoči protesta.

Unija ima članstvo u oko 700 škola, a prema Matijevićevim rečima, taj sindikat ne samo da ukazuje na probleme već nudi i rešenje.

- Sve ovo zavisi i od vlasti i pitanja da li su voljni da razgovaraju sa prosvetarima ili ne - rekao je Matijević i podsetio da Unija protestuje zbog stanja u prosveti i zato što ne prihvata ponudu vlade da se oktobarska plata poveća samo za dva odsto.

On je dodao da, pošto se Srbiji predviđa grčki scenario, Unija je rešila da upotrebi grčki model.

- Kako su se Grci borili za svoje dostojanstvo profesije i poziva, tako će se boriti i prosvetni radnici Srbije - rekao je Matijević navodeći da bi pozivu na protest trebalo da se odazove oko 1.000 prosvetara.

Koje su sve škole u štrajku

Prema podacima Unije, u Kruševcu štrajkuje 30, a u Beogradu i Kraljevu 25 škola. Školsko zvono danas se u Kraljevu nije čulo u 16 škola u kojima je nastava potpuno obustavljena.

U Čačku su u jednodnevni štrajk upozorenja stupile 22 škole od kojih je u 10 nastava potpuno obustavljena, dok u Zrenjaninu štrajkuje 15.

U Sečnju štrajkuje devet, a u Priboju osam škola u kojima je danas potpuno obustavljena nastava.

Obradović: Povišica veća od dva odsto nije realna

Žarko Obradović: Sindikati će ipak potpisati protokol nakon rebalansa

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je jutros da za prosvetne radnike ekonomska realnost ne dozvoljava povišicu veću od ponuđenih dva odsto i izrazio nadu da će, uprkos najavi današnjeg štrajka upozorenja Unije prosvetnih radnika Srbije, većina škola prvog dana nove škoksle godine otvoriti vrata đacima.

- Niko ne dovodi u pitanje da bi trebalo ulagati više u obrazovanje i da bi plate trebalo da budu veće, ali reč je o realnosti, ima novca onoliko koliko ima u budžetu - kazao je ministar.

On je istakao i da nije poenta samo u zaradama, već da se sindikatima u prosveti poručuje da neće biti otpuštanja i da će im biti isplaćene jubilarne nagrade.

Prvi dan škole, osim za đake, može biti stresan i za zaposlene, jer je u toku formiranje liste tehnoloških viškova. Broj onih koji će morati da napuste prosvetu biće poznat polovinom septembra.

Koliko đaka može da bude u odeljenju

Škole su dobile uputstvo od minstarstva kako da organizuju odeljenja.

U odeljenju može biti do 30, izuzetno do 34 đaka.

Ako u razredu ima više od 34 đaka, deli se na dva odeljenja.

U odeljenju ne bi trebalo da bude manje od 15 đaka, inače mora postojati saglasnost ministarstva.

Političari u školskim klupama

Premijer Ivica Dačić i ministri prosvete i saobraćaja, Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić, biće u novobeogradskoj školi "Jovan Dučić", povodom kampanje "Pažnja sad" koja je pokrenuta tokom prošle godine sa ciljem da se poveća bezbednost dece u saobraćaju.

U novoj školskoj godini đaci će na prvi raspust otići tek za Novu godinu, osim u Vojvodini, gde nije ukinut novembarski odmor.

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić i ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik otvoriće renoviranu zgradu Osnovne škole "Svetozar Marković" u Kraljevu.

Ministar Obradović obići će sutra i OŠ "Kralj Aleksandar Prvi" u Požarevcu, gde će osnovcima poželeti srećan početak škole i podeliti udžbenike.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas sa saradnicima prisustvovaće svečanoj priredbi za đake prvake u novoizgrađenoj OŠ "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj banji.

Po dva kompleta besplatnih knjiga za đake iz Beograda

Po tvrdnjama izdavača, knjige su odštampane, a komplet udžbenika koje obezbeđuje država ove godine je proširen i na đake četvrtog razreda.

Projektom je obuhvaćeno 303.500 đaka, što je 2,87 miliona odštampanih knjiga, rekao je Tanjugu ministar Obradović uoči početka školske godine.

U Beogradu će, međutim, svi osnovci dobiti besplatne knjige na korišćenje i to po dva kompleta, jedan za školu, drugi za učenje kod kuće, čime su oslobođeni preteških torbi.

Besplatni udžbenici donekle su rasteretili bužet roditelja, ali oni koji plaćaju knjige prosečno za komplet moraju da izdvoje od 8.500 do 13.000 dinara.

Radne sveske, knjige za strani jezik i izborne predmete ne dobijaju se u kompletu besplatnih knjiga, a đacima treba kupiti i ranac, pribor, sveske, garderobu, obuću.

Povezane vesti: Nova školska godina počinje štrajkom upozorenja, sutra protestna šetnja u Beogradu Ministar prosvete: Prijaviti nezakonit rad direktora škola Obradović: Besplatni udžbenici za više od 300.000 đaka Nastavnik: Zbog side razmišljam da odem u penziju Ministarstvo o slučaju učitelja koji je zarazio đake tuberkulozom
Pogledaj vesti o: Štrajk,   Zrenjanin

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.