U BEČU OBOLELIMA OD KORONE PRESAĐUJU PLUĆA: Ko je kandidat i kako se izvodi ova teška operacija?

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Apr.2021, 08:20

U BEČU OBOLELIMA OD KORONE PRESAĐUJU PLUĆA: Ko je kandidat i kako se izvodi ova teška operacija?

U Beču se vrši presađivanje pluća obolelima od korone ako CT snimci pokazuju velika oštećenja

Klinika za hirurgiju Medicinskog univerziteta i Opšta bolnica u Beču sakupili su sva dosadašnja iskustva o transplantaciji pluća kod pacijenata obolelih od COVID-a 19 u svetu i razvili opšte kriterije za transplantaciju ovog organa.

Bečki program transplantacije pluća je u međunarodnom konzorciju stručnjaka iz SAD-a, Evrope i Azije vodeći u svetu. Do sada je prema >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bečkom programu uspešno sprovedeno 40 transplantacija pluća kod kovid pacijenata u svetu, a na Medicinskom univerzitetu u Beču 12.

Četrdesetčetverogodišnja Bečlijka je u maju 2020. godine bila prva pacijentkinja u Evropi kojoj je nakon teške kliničke slike nakon preležane korone i potpunog otkazivanja pluća urađena transplantacija pluća. U momentu transplantacije PCR test je pokazao postojanje virusnih čestica, ali one nisu smatrane zaraznim.

- Naravno da takav jedan složeni zahvat dolazi u obzir samo kod onih pacijenata koji zbog godina starosti i opšteg povoljnog zdravstvenog stanja imaju dobre šanse za oporovak - objašnjava Konrad Hetceneker, voditelj renomiranog bečkog programa za transplantaciju pluća Medicinskog univerziteta i Opšte bolnice u Beču, koji se sa 100 transplantacija pluća godišnje zajedno sa onim iz Toronta, Klivlenda i Hanovera ubraja u najveće transplantacione programe u svetu.

Za transplantaciju moraju biti ispunjeni sledeći kriterijumi: iscrpljenost svih konzervativnih opcija terapije, izostanak oporavka pluća oštećenih kovidom 19 uprkos četverosedmičnoj terapiji podrške disanju putem ECMO (vantelesna membranska oksigenacija) aparata, potvrda o uznapredovalom i nepovratnom oštećenju oba plućna krila u nekoliko uzastopnih pregleda CT aparatom, starost ispod 65 godina i nepostojanje relevantnih popratnih obolenja.

Kandidati nadalje moraju biti dobrog opšteg stanja ili sa realnim šansama za potpuni telesni oporavak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.