Tvoja otadžbina se veseli tvom povratku Pogledajte kakva PORUKA se krila u pasošu Kraljevine Jugoslavije! (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2019, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tvoja otadžbina se veseli tvom povratku" Pogledajte kakva PORUKA se krila u pasošu Kraljevine Jugoslavije! (FOTO)

Mnoge odredbe iz ovog dokumenta mirne duše bi se i danas mogle podeliti budućim iseljenicima i putnicima.

Komunisti su tvrdili da je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca bila tamnica naroda, pojedini stanovnici su kukali što su u njoj utopili svoju državnost i udružili se sa ratnim gubitnicima, drugi su naricali da su u tom trojnom savezu bili potlačeni, treći su se žalili da u imenu troglave kraljevine nisu ni pomenuti.

Međutim, kada se pogleda papir sa savetima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iseljenicima, koji se uz pasoš Kraljevine SHS dobijao 1924. godine, deluje kao da se ta država odnosila kao brižna majka prema svojim podanicima koji su kretali na put.

U pasošu Kraljevine Jugoslavije pisala je posebna poruka iseljenicima iz države:

- Na putu se vladaj pristojno i obzirno prema svakome, a naročito prema željezničkom i brodskom osoblju, zatim prema ženama i deci - stajalo je u poruci.

Poruka se zatim nastavlja:

- Budi posve spreman za iskrcavanje, čim brod stigne u luku. Rublje na Tebi neka je čisto, a odelo uredno i lice vedro.

- U novoj zemlji budi ozbiljan i ispravan, pokoravaj se zakonima i vlastima, ne govori zlo o toj zemlji, a na svoju zemlju ne zaboravljaj.

- Ne primaj posao koji te suviše ponižava i ne radi za manju platu od ostalih radnika, ne konkuriraj drugim radnicima već budi solidaran s njima pa će te poštovati i tražiti radnici i poslodavci.

- Ne opijaj se i ne kockaj.

- Novac štedi i šalji svojima u stari kraj i to preko Poštanske Štedionice, jer ti je novac u Poštanskoj Štedionici posve siguran, pošto država jamči za to. Ne poveravaj novac raznim nepoznatim bankarima, posrednicima i agentima.

Tu nije bio kraj poučnim porukama za sve one koji putuju u inostranstvo:

- Ako ti je potreban kakav savet, zaštita, ili što drugo, obrati se na našeg Konzula ili Iseljeničkog Izaslanika.

- Uči jezik zemlje u kojoj si, jer ćeš lakše tako proći, ali ne zaboravljaj svoj maternji jezik i sa svojom decom razgovaraj samo na maternjem jeziku bez obzira da li su deca rođena u starom kraju ili u novoj zemlji.

- A sada bilo ti sretno i doviđenja! Znaj, da će se tvoja otadžbina veseliti tvome povratku - stajalo je na kraju poruke koja se nalazila u svakom pasošu.

BONUS VIDEO: OVO ZAISTA POSTOJI?!" Pogledajte NAJNEVEROVATNIJA mesta na planeti koja se mogu videti samo preko GUGL MAPA (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.