Izvor: B92, 17.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzilastvo trazi od Beograda Milosevicevu zalbu

Hag -- Tuzilastvo Haskog tribunala zatrazilo je od sudskog veca u procesu protiv Slobodana Milosevica da nalozi jugoslovenskim vlastima da predaju zalbu koju je Milosevic 1. aprila 2001. godine ulozio na resenje beogradskog suda o njegovom pritvaranju, nakon sto je bio uhapsen u Beogradu, 31. marta. U obrazlozenju zahteva Tuzilastvo navodi da je Milosevic u toj zalbi, koju je novinarima preneo njegov tadasnji advokat Toma Fila, "u sustini izjavio da su zvanicni fondovi usmeravani za kupovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oruzja i finansiranje oruzanih snaga i specijalnih jedinica u Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini" i da "ti transferi gotovine nisu mogli biti navedeni u zvanicnom budzetu, jer su predstavljali drzavnu tajnu". Tuzilastvo ocenjuje da zalba, za koju se smatra da je Milosevic sam sastavio, "sadrzi pitanja koja zadiru u temeljnu prirodu njegove pretpostavljene umesanosti u sukobe u Hrvatskoj i BiH".

Tuzilastvo navodi da je jos 6. aprila 1999. od vlasti u Beogradu zatrazilo da mu taj i jos neke dokumente dostave, jer sadrze cinjenice koje okrivljuju Milosevica, a da je odgovor stigao tek 28. juna ove godine. U odgovoru, koji je potpisao pomocnik saveznog ministra pravde Nebojsa Sarkic, navodi se da ce zvanicnici Tuzilastva moci da pregledaju trazene dokumente, ali tek "nakon okoncanja sporova SRJ sa BiH i Hrvatskom pred Medjunarodnim sudom pravde". U svom zahtevu upucenom sudijama, Tuzilastvo je ocenilo da odgovor Beograda "ne pruza zadovoljavajuce opravdanje za lisavanje Haskog tribunala relevantnih dokaza" i da bi zato sudsko vece "trebalo da naredi dostavljanje takvog materijala".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.