Tužilaštvo proširuje rad i po prijavama za ekologiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Jul.2022, 13:42

Tužilaštvo proširuje rad i po prijavama za ekologiju

Javni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu je, u cilju zaštite životne sredine, doneo odluku da se rad Odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole proširi i na postupanje po krivičnim prijavama za krivična dela kojima se krše propisi o zaštiti životne sredine, koje će činiti dva zamenika javnog tužioca i dva tužilačka pomoćnika koji će im pomagati u radu.

Kako ističe to tužilaštvo, oni će se putem posebnih edukacija i seminara na ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << temu specijalizovati za ova krivična dela i ostvariti multisektorsku saradnju na višem nivou sa svim državnim organima nadležnim za rešavanje pitanja nedozvoljene gradnje i zaštite životne sredine.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, ostvariće se i stalna koordinacija ovog tužilaštva sa Gradskim sekretarijatom za inspekcijske poslove - sektorima za građevinski i urbanistički inspekcijski nadzor i za zaštitu životne sredine, vodne i turističke inspekcije, Građevinskim inspekcijama gradskih opština Zvezdara, Vračar, Palilula, Stari grad i Savski venac, predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva zaštite životne sredine, a pre svega sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova - jedinicom za suzbijanje ekološkog kriminala.

Ovo odeljenje će u cilju blagovremenog suzbijanja svih pojavnih oblika nedozvoljene gradnje i zaštite životne sredine i vršenja kako specijalne tako i generalne prevencije, postupati po krivičnim prijavama za krivična dela kao što je građenje bez građevinske dozvole, zagađenje životne sredine, nepreduzimanje mera zaštite životne sredine, protivpravna izgradnja i stavljanje u pogon objekata i postrojenja koja zagađuju životnu sredinu.

Među krivičnim delima su i oštećenje objekata i uređaja za zaštitu životne sredine, oštećenje životne sredine, uništenje, oštećenje, iznošenje u inostranstvo i unošenje u Srbiju zaštićenog prirodnog dobra.

Takođe i za krivična dela unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija, nedozvoljena izgradnja nuklearnih postrojenja, povreda prava na informisanje o stanju životne sredine, ubijanje i zlostavljanje životinja, prenošenje zaraznih bolesti kod životinja i biljaka, nesavesno pružanje veterinarske pomoći, proizvodnja štetnih sredstava za lečenje životinja, zagađivanje hrane i vode za ishranu odnosno napajanje životinja, pustošenje šuma, šumska krađa, nezakonit lov i nezakonit ribolov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Tužilaštvo proširuje rad i po prijavama za ekologiju: Koordinacija sa inspekcijama na opštinama Zvezdara, Vračar, Palilula, Stari grad i Savski venac

Izvor: Blic, 01.Jul.2022

Javni tužilac Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu je, u cilju zaštite životne sredine, doneo odluku da se rad Odeljenja za sprečavanje građenja bez građevinske dozvole proširi i na postupanje po krivičnim prijavama za krivična dela kojima se krše propisi o zaštiti životne sredine, koje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.