Tužilaštvo otvorilo istragu o nasilju na protestima

Izvor: B92, 13.Avg.2018, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilaštvo otvorilo istragu o nasilju na protestima

Rumunsko tužilaštvo otvorilo je istragu o nasilju počinjenom nad demonstratima koji od petka protestuju na ulicama Bukurešta gde traže ostavku vlade.

Tokom protesta povređeno je više od 450 ljudi.

"Do sada smo dobili 30 žalbe, a moje kolege trenutno saslušavaju povređene osobe", rekao je tužilac Jonel Korbu.

Tužilaštvo, koje je već zatražilo od žandarmerije dokumente o intervenciji na protestima, obećalo je da će saslušati sve one koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mogli da prekrše zakon.

Tokom protesta je povređeno više 450 ljudi, među kojima oko 30 pripadnika snaga bezbednosti koji su bacali suzavce i vodenim topovima pokušali da rasteraju skup.

Rumuni su i večeras pozvani na protest.

Hiljade Rumuna koji žive u inostranstvu okupilo se u petak na antivladinom protestu u Bukureštu, i pozvalo vladu da podnese ostavku i raspiše izbore. Protesti su održani i u subotu i u nedelju ali sa manjem brojem okupljenih.

Iseljenici, od kojih su se neki vozili preko cele Evrope da bi učestvovali na protestu, nezadovoljni su vladavinom socijaldemokrata. Otkako je ta stranka došla na vlast 2016, vlada je predlagala zakone za koje kritičari tvrde da slabe borbu protiv korupcije.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis, kritičar vlade, osudio je "brutalnu intervenciju" policije na protestu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.