Tužilac: Ubistvo Kucijaka plaćeno je 70.000 evra

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac: Ubistvo Kucijaka plaćeno je 70.000 evra

Bratislava -- Za ubistvo po narudžbini slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice plaćeno je ukupno 70.000 evra, saopštio je danas slovački tužilac.

Obraćajući se na konferenciji za novinare, neimenovani tužilac je rekao da je plaćeno 50.000 evra, dok preostalih 20.000 evra predstavlja "oprošten dug".

Specijalni tužioci, koji rade na najozbiljnijim zločinima, nikada se ne idetifikuju zbog njihove bezbednosti, napominje AP. Tužilac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je najavio i nova hapšenja u vezi s tim slučajem.

Kako prenosi Rojters, tokom policijske akcije izvedene u četvrtak ujutru, uhapšene su tri osobe protiv kojih je u petak podignuta optužnica za ubistvo. Četvrta osumnjičena osoba je žena koja je smeštena u pritvor u petak, odvojeno od njih troje, a protiv nje je podignuta optužnica za saučesništvo u ubistvu, što podrazumeva moguće pomaganje, planiranje, naredbu ili organizaciju ubistva, prenosi agencija, pozivajući se na navode advokata porodice Kucijak Danijela Lipšica.

Vlasti, kako se navodi, nisu objavile više informacija o osumnjičenima i još nije poznato kada će suđenje početi. Slovački tužilac je ranije ovog meseca kazao da je ubistvo Kucijaka najverovatnije naručeno i povezano s njegovim istraživačkim radom.

U njegovom poslednjom tekstu, koji je posthumno objavljen, govori se o Italijanu koji živi u Slovačkoj, a koji je u prošlosti poslovno sarađivao sa dvojicom Slovaka kasnije zaposlenih u kabinetu tadašnjeg premijera Ficoa.

Obojica Slovaka su nakon objavljivanja podneli ostavku, ali su negirali povezanost sa ubistvom Kucijaka. Njihov nekadašnji poslovni partner Italijan je takođe negirao umešanost u ubistvo i povezanost s mafijom, ali je u martu uhapšen i izručen Italiji, pod sumnjom da je umešan u trgovinu drogom.

Protesti koji su trajali nedeljama na slovačkim ulicama, doveli su do ostavke tadašnjeg premijera Fica, ali je njegova koalicija ostala na vlasti s novim premijerom Peterom Pelegrinijem, koji dolazi iz partije Smer, na čijem čelu je još uvek Fico, podseća agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubistvo slovačkog novinara plaćeno najmanje 70.000 evra

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Okt.2018

Ubistvo slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice krajem februara naručeno je i plaćeno najmanje 70.000 evra, saopštili su danas slovačko Generalno tužilaštvo i policija...Tužilaštvo i policija navode da će plaćeni ubica, njegov pomoćnik, posrednik i naručilac,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.