Izvor: B92, 21.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tužba BiH nelegalna"

Banjaluka, Sarajevo -- Predsednik Republike Srpske Milan Jelić kaže da je tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore nelegalna i nelegitimna.

Jelić je novinarima u Banjaluci rekao da u podnošenju te tužbe nisu učestvovali svi članovi Predsedništva BiH, da je rađena u strogoj tajnosti i da su je radili pojedinci.

On je naglasio da tužba nije legitimna iz jednostavnog razloga što je polovina BiH. "Sačekaćemo i videćemo kakva je konačna odluka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sve izuzev odbacivanja te tužbe ili odluke koja neće imati uticaj, odnosno koja neće doprineti daljem razdoru i koja neće terati RS iz BiH, ima smisla", kaže Jelić.

"Tužba nije usmerena protiv srpskog naroda"

Zastupnik BiH u tužbi BiH protiv SCG Sakib Softić smatra da je pravni tim BiH uspeo da dokaže optužnicu prema kojoj je Jugoslavija počinila genocid u BiH.

Međunarodni sud pravde u Hagu treba da u ponedeljak, 26. februara, donese presudu o tužbi koju je BiH 1993. podnela protiv Jugoslavije. Prema tužbi, nad muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni Srbi su počinili genocid po nalogu tadašnje vlasti u Beogradu.

"Srbija ne može pobeći od činjenice da su pojedine sudske presude Haškog tribunala već potvrdile navode tužbe o počinjenom genocidu, kao što je onaj u Srebrenici, gde je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka", rekao je Softić za današnji sarajevski Dnevni avaz.

On je dodao da tužba nije usmerena protiv srpskog naroda, nego protiv država kao pravnih lica. "Pravno lice države ne može se identifikovati s njenim državljanima, to je apsolutno nemoguće. Treba biti jasno da se za počinjeni genocid ne krivi srpski narod, već državni i vojni vrh SRJ", izjavio je Softić.

On smatra da, iako je reč o tužbi protiv SRJ, posledice pozitivne presude u korist BiH "pokosiće sve građane Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, isto kao što će takva presuda ići u prilog svim građanima BiH, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost". "Ma koliko to izgledalo apsurdno, nemoguće je drugačije postaviti stvari", rekao je Softić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.