Izvor: Southeast European Times, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska pozvala UN da budu aktivnije u naporima za ponovno ujedinjenje Kipra

19/01/2009

ANKARA, Turska -- Premijer Redžep Tajip Erdogan i predsednik Abdulah Gul pozvali su u petak (16. januara) generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna koji je boravio u poseti zemlji da igra aktivniju ulogu u podsticanju tekućih razgovora o ponovnom ujedinjenju Kipra. Na odvojenim sastancima sa Banom, dvojica turskih lidera rekli su da žele da vide rešenje pre parlamentarnih izbora EU u junu. Ban je naglasio da je Kipar prioritet za UN. On se takođe sastao sa liderom kiparskih Turaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << Mehmetom Ali Talatom koji je boravio u poseti Ankari.

U međuvremenu u petak, specijalni izaslanik UN za Kipar Aleksandar Dauner rekao je da je mirovni sporazum na podeljenom ostrvu moguć, ali je upozorio da to neće biti lako. "Niko ne treba da potcenjuje koliko je to teško posle tako puno godina. Međutim, postoji realna mogućnost da se ovde postigne sporazum", rekao je Dauner.

Inače, britanska ministarka za Evropu Kerolajn Flint rekla je da njena zemlja očekuje da Turska ispuni svoje obaveze prema Kipru u sklopu svog procesa pridruživanja EU. Obraćajući se Predstavničkom domu tokom debate o Kipru, ona je ukazala na važnu ulogu koju Turska može da igra u procesu ponovnog ujedinjenja. (Hurijet, AFP, ikypros - 16/01/09; CNA, Famagusta Gazete - 18/01/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.