Turska posreduje između suprotstavljenih palestinskih lidera

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2011, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska posreduje između suprotstavljenih palestinskih lidera

Turska poziva palestinske frakcije da se dogovore o formiranju vlade nacionalnog jedinstva.

23/06/2011

(Inet njuz, Sinhua – 23.06.2011; Zaman, Hurijet, Vorld buletin, AFP, AP, Džeruzalem post, Palestajn njuz netvork – 22.06.2011; Juronjuz – 21.06.2011)

Turska je obećala u sredu (22. juna) da će uraditi sve što je potrebno da pomogne suprotstavljenim palestinskim frakcijama Fatah i Hamas da postignu dogovor o vladi nacionalnog jedinstva, kako bi se >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << ta teritorija pripremila za parlamentarne i predsedničke izbore za godinu dana.

„Pridajemo veliku važnost pomirenju među Palestincima,“ rekao je novinarima šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu dan posle razgovora sa šefom Hamasa Kaledom Mešalom u Istanbulu. „Turska će učiniti sve što je u njenoj moći da dođe do tog pomirenja.“

Davutoglu, koji je pokušao da pojača ulogu i uticaj Ankare kao ključnog regionalnog igrača od kako je postavljen na svoju funkciju 2009, pozvao je šefa Hamasa da održi palestinsko jedinstvo, piše turski provladin list Zaman.

Mešal je nenajavljen sleteo u Istanbul u utorak, ubrzo nakon što je palestinski lider i šef političke partije Fatah Mahmud Abas počeo četvorodnevnu posetu Turskoj istog poslepodneva.

Prema sporazumu potpisanom prošlog meseca u Kairu, dve frakcije, koje su u zavadi od kako je Hamas ubedljivo porazio snage Fataha 2007. i preuzeo kontrolu u Pojasu Gaze, dogovorile su se o formiranju prelazne vlade nacionalnog jedinstva, sastavljene od nezavisnih ličnosti, pred izbore koji će biti održani za 12 meseci. Prvobitno je bilo predviđeno da se Abas i Mašal sastanu u Kairu u utorak, kako bi razgovarali o sastavu novog kabineta. Međutim, taj sastanak je odložen na neodređeno vreme, zbog neslaganja oko toga ko bi trebalo da se nađe na čelu vlade nacionalnog jedinstva.

Abas se navodno zalagao za ponovno imenovanje Salama Fajada, koji uživa podršku Zapada, na mesto premijera, dok se Hamas protivi nominaciji tog ekonomiste, koji je diplomirao u SAD.

Jedan palestinski zvaničnik naveo je putovanje lidera Fataha u Tursku kao glavni razlog za odlaganje sastanka u Kairu.

Turski mediji pišu da je Davutoglu, koji je prisustvovao svečanosti potpisivanja sporazuma o jedinstvu u maju, razmenio gledišta o sporazumu dve frakcije sa egipatskim šefom diplomatije Nabilom Elarabijem u telefonskim razgovorima u utorak i sredu.

Kako se saznaje, Mašal, koji je otputovao iz Turske u sredu, nije se sastao sa Abasom.

Mediji javljaju da će vođa Fataha imati „privatni program“ pre razgovora sa turskim predsednikom Abdulahom Gulom i Davutogluom u četvrtak i sastanak sa premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom narednog dana.

Citirajući list al-Kuds al-Arabi, koji izlazi u Londonu, izraelski veb sajt Inet njuz javio je u četvrtak da je Turska pozvala Mašala kako bi ga ubedila da prihvati Fajadovo imenovanje za mandatara palestinske vlade nacionalnog jedinstva.

Palestinske vlasti bi trebalo da usvoje deklaraciju o nezavisnoj palestinskoj državi, a zatim da zatraži podršku Generalne skupštine UN. U tom kontekstu, Abasovo putovanje u Tursku je od posebne važnosti, prokomentarisao je Juronjuz u utorak, napomenuvši da je Gul već objavio da ga podržava.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.