Tridesetak monaha ima rok da napusti Crnu Goru

Izvor: B92, 27.Dec.2018, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tridesetak monaha ima rok da napusti Crnu Goru"

Ukupno pedesetak sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica ostaće bez dozvole za boravak u Crnoj Gori.

Njih tridesetak već imaju rok od mesec dana da napuste državu, dok se za ostalih dvadesetak to očekuje, kaže protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

"Nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo za više od 30 nerezidentnih sveštenika i monaha, koji službuju u nekoj od četiri Eparhije SPC u državi Crnoj Gori, nastavak je protivpravnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << radnji kojim se nastavlja progon sveštenstva i monaštva, posebno Mitropolije i crnogorsko-primorske (MCP)", rekao je Džomić za "Politiku".

On je izrazio čuđenje zbog ovakvog postupanja MUP-a Crne Gore, jer je tokom prethodne dve godine u redovnom i uobičajenom postupku, svim ovim osobama odobravan privremeni boravak na osnovu obavljanja svešteničke službe.

"Tokom nekoliko prethodnih meseci dobili smo više od deset rešenja MUP-a kojim se našim sveštenicima, monasima, mohaninjama i svešteničkim porodicama odbija produženje privremenog boravka u Crnoj Gori na osnovu obavaljanje verske službe", navodi Džomić, inače koordinator Pravnog saveta Mitropolije i pravnog zastupnika svih sveštenika i monaha.

U međuvremenu, ukazuje, nije promenjen nijedan propis u Crnoj Gori.

"Smatram da takvo postupanje MUP-a nije motivisano pravnim nego političkim razlozima. Ne razumem zašto resor na čijem je čelu Mevdludin Nuhodžić pokreće takvu sinhronizovanu akciju koja nema nikakve veze sa pravom i činjenicama", kaže on.

Džomić navodi i da je pravni tim mitropolije uložio žalbe na ovakva rešenja, ali da je svaka odbijena, te da su nove žalbe poslate na dresu Upravnog suda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.