Milov MUP u akciji: Sprema se progon još 20 sveštenika i njihovih porodica!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Dec.2018, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milov MUP u akciji: Sprema se progon još 20 sveštenika i njihovih porodica!

Ukupno pedesetak sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica ostaće bez dozvole za boravak u Crnoj Gori, pri čemu njih tridesetak već imaju rok od mesec dana da napuste državu, dok se za ostalih dvadesetak to očekuje

To su reči protojerej-stavrofora Velibora Džomića.

- Nalog MUP-a Crne Gore kojim se otkazuje gostoprimstvo za više od 30 nerezidentnih sveštenika i monaha, koji službuju u nekoj od četiri Eparhije SPC u državi Crnoj Gori, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nastavak je protivpravnih radnji kojim se nastavlja progon sveštenstva i monaštva, posebno Mitropolije i crnogorsko-primorske (MCP) - rekao je Džomić.

On je izrazio čuđenje zbog ovakvog postupanja MUP-a Crne Gore, jer je tokom prethodne dve godine u redovnom i uobičajenom postupku, svim ovim osobama odobravan privremeni boravak na osnovu obavljanja svešteničke službe.

- Tokom nekoliko prethodnih meseci dobili smo više od deset rešenja MUP-a kojim se našim sveštenicima, monasima, mohaninjama i svešteničkim porodicama odbija produženje privremenog boravka u Crnoj Gori na osnovu obavaljanje verske službe - navodi Džomić, inače koordinator Pravnog saveta Mitropolije i pravnog zastupnika svih sveštenika i monaha.

U međuvremenu, ukazuje, nije promenjen nijedan propis u Crnoj Gori.

- Smatram da takvo postupanje MUP-a nije motivisano pravnim nego političkim razlozima. Ne razumem zašto resor na čijem je čelu Mevdludin Nuhodžić pokreće takvu sinhronizovanu akciju koja nema nikakve veze sa pravom i činjenicama - kaže on.

Džomić navodi i da je pravni tim mitropolije uložio žalbe na ovakva rešenja, ali da je svaka odbijena, te da su nove žalbe poslate na adresu Upravnog suda.

CUNAMI SMRTI Broj žrtava u Indoneziji sve veći, nekoliko hiljada ljudi ostalo bez doma

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

"Tridesetak monaha ima rok da napusti Crnu Goru"

Izvor: B92, 27.Dec.2018

Ukupno pedesetak sveštenika, monaha, monahinja i članova svešteničkih porodica ostaće bez dozvole za boravak u Crnoj Gori...Njih tridesetak već imaju rok od mesec dana da napuste državu, dok se za ostalih dvadesetak to očekuje, kaže protojerej-stavrofor Velibor Džomić..."Nalog MUP-a Crne Gore...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.