Tri preduslova; Nećemo stati...; Spreman je i na sukob sa SAD

Izvor: B92, 27.Dec.2023, 10:39

"Tri preduslova; Nećemo stati..."; Spreman je i na sukob sa SAD

"Ne stajemo. Rat će se nastaviti do kraja, dok ga ne završimo, ni manje ni više", izjavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu prilikom poslednje posete Gazi.

Francuski “Mond” navodi da je izraelski premijer tada ponovio da će rat biti dug i da se neće završiti.

Takođe je poručio, u izraelskom parlamentu, da Izrael neće uspeti da osloboditi preostale taoce u Gazi bez vojnog pritiska.

Njegova poseta Gazi usledila je uoči odbijanja egipatskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predloga o prekidu vatre od strane palestinskih militantnih pokreta Hamas i Islamski džihad.

Kairo je predložio da se Hamas odrekne vlasti u Pojasu Gaze u zamenu za trajni prekid vatre, što palestinskoj militantnoj grupi ne pada na pamet.

Izraelske odbrambene snage su u nedelju objavile da su ubile 8.000 palestinskih boraca, od oko 30.000 koliko Izrael procenjuje da ih ima. Takođe, broj poginulih u napadima Izraela je prešao 20.000, a upravo su nekoliko sati pre Netanijahuove posete, kasno u nedelju, IDF izvele napad na civilni kompleks u kojem je poginulo više od 70 ljudi.

Kako prenosi Jutarnji list pisanje Fajnenšel tajmsa, odluka Netanijahua da poseti Pojas Gaze bila je potez radi smirivanja pritiska na unutarpolitičkoj sceni, pošto raste nezadovoljstvo javnosti vojske zbog broga stradalih vojnika. On je, kako se navodi, izraelskim vojnicima rekao da nema govora o prestanku sukoba.

Istovremeno, netanijahu vodi borbu I na međunarodnom planu, kako bi svoje uslove postavio kao temelj bilo kakve budućnosti Pojasa Gaze kad jednom sukobi prestanu, dok SAD uporno rade na stvaranju preduslova da Palestinska samouprava preuzme vlast kako je bilo utvrđeno Sporazumima iz Osla.

Zbog toga je Netanijahu u utorak objavio autorski tekst u Volstrit džurnalu, konzervativnim dnevnim novinama, nadajući se da će tako uticati na krugove koji se protive nastojanjima administracije predsednika Džoa Bajdena, naslovljen ”Naša tri preduslova mira”.

Prvi od da tri ulsova je dobro poznat - uništiti Hamas. Drugi je demilitarizacija pojasa. Bibi, kako Netanijahua zovu u Izraelu, ostaje pri stavu da je nužna “privremena bezbednosna zona na obodu Gaze”.

Takođe se otvoreno suprotstavio američkoj ideji: “Očekivanja da će Palestinska samouprava demilitarizovati Gazu su pusti snovi”, piše, dodajući da Izrael mora u doglednom razdoblju kontrolisati bezbednost u pojasu Gaze.

Drugim rečima, Netanijahu nije promenio ploču već godinama i protivi se bilo kakvoj palestinskoj samoupraio I zbog te ideje je spreman i na sukob sa SAD-om kako bi ostvario ciljeve jer mu jedini pružaju mogućnost da se održi na vlasti.

Treći Bibijev preduslov je deradikalizacija Gaze. Hamas je teroristička organizacija koja zlostavlja palestinsko stanovništvo, smatra Netanijahu. Ali, kako pišu mediji, možda bi deradikalizacija bila moguća kada bi Izrael omogućio uslove formiranja palestinske države. Ovako Palestincima Hamas ostaje jedina opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.