Tri nagrade za Malog Gezu

Izvor: RTS, 21.Maj.2013, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri nagrade za "Malog Gezu"

Na 49. festivalu profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" tri nagrade otišle su u Pirot: za najbolju predstavu u celini, režiju i glumca, a predstava u produkciji pirotskog pozorišta proglašena je najboljom u programu Of Joakim. Ove godine učestvovalo je jedanaest ansambala koji su igrali pred pet hiljada gledalaca.

Za najbolju predstavu u celini 49. festivala profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić" u Lazarevcu proglašen je "Mali Geza" pirotskog Narodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pozorišta. Za istu predstavu, o običnom čoveku u tranzicionom društvu - za najbolju režiju - nagrađen je Stevan Bodroža.

"Publika je apsolutno saosećala sa likovima, plakala nad njihovim sudbinama, smejala se njihovim nedaćama", rekao je Bodroža. "To potvrđuje eskapističko pozorište, koje beži od suočavanja sa stvarnošću, ne mogu reći da nije dobro, ali ono je samo jedna opcija."

Četiri ravnopravne glumačke nagrade dobili su: Aleksandar Radulović iz Pirota, Isidora Rajković i Milić Jovanović iz Kragujevca i Zoran Karajić iz Šapca. Najboljim mladim glumcem proglašen je Uroš Jovčić iz Lazarevca.

Užička predstava "Čudo u Šarganu", po oceni žirija, ima najbolju scenografiju i kostim, a zaječarska "Putujuće pozorište Šopalović" originalnu muziku.

"Ono što je očaravajuće u svim teatrima, koji su ovde izvodili predstave, jeste veliki potencijal glumačkih ansambala. To je zaista jedno veliko bogatstvo, jedan zaista veliki potencijal koji treba da se razvija. U njega mora da se ulaže kvalitetnim dramskim tekstovima, rediteljima, saradnicima", rekla je predsednica žirija Snežana Trišić.

Kruševačko pozorište dobilo je specijalnu nagradu za kolektivnu glumačku igru u predstavi "Purpurno ostrvo".

U kategoriji "Of Joakim" za savremene pozorišne tendencije nagrađena je pirotska predstava "Pola-pola" rediteljke Jelene Bogavac.

Okrugli sto kritike smatra da je nabolja "Sunce tuđeg neba", a po oceni dečjeg žirija "Halo, ovde bomba", obe u izvođenju domaćina festivala, Pulsteatra" iz Lazarevca.

rts.valjevo@rts.rs 

+381 14 220-068

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.