Tri jaja nedeljno povisuju rizik od raka prostate

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri jaja nedeljno povisuju rizik od raka prostate

Muškarci koji jedu tri jaja nedeljno imaju 81 odsto veći rizik za umiranje od raka prostate, za razliku od onih koji jedu jedno jaje, otkriva 14-godišnja studija Škole za javno zdravstvo Harvard u Bostonu sprovedena na 27.000 muškaraca.

Oni muškarci kojima je dijagnostifikovan tumor nižeg stadijuma takođe su pod većim rizikom od smrtnosti ako im je ishrana bila bogata jajima. Jaja su puna holesterola i kolina, hranljivih materija koje pomažu ćelijama da funkcionišu pravilno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali samo ako se unose u umerenim količinama.

Iako nema postojanih dokaza koji povezuju rak prostate i konzumaciju jaja, odrasli muškarci svakako treba da paze na unos jaja, tvrde naučnici. Britansko udruženje "Srce” preporučuje konzumiranje do tri jaja nedeljno zbog straha da povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.