Trgovište: Sneg ne zaustavlja dopremanje pomoći

Izvor: RTS, 02.Apr.2020, 14:36

Trgovište: Sneg ne zaustavlja dopremanje pomoći

U opštini Trgovište, sa manje od 5000 stanovnika, tokom vanrednog stanja snabdevanje prodavnica i apoteka je redovno. Rade proizvodni pogoni, za proizvodnju maski, obuće i krevetića, zatvorena je fabrika konditorskih proizvoda. Najstariji meštani nisu zaboravljeni, obezbeđeno je 1200 paketa za najsiromašnije.
Kiša, susnežica u centru opštine. U okolini ima i nanosa snega, ali ekipe Crvenog krsta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << volonteri, stižu do svih. Nose hranu, pripremljene pakete osnovnih životnih namirnica.
‚‚Uglavnom su oduševljeni što ima ko da im pomogne u ovim teškim situacijama, zahvalni su nam, pružamo im reči podrške", kaže Tamara Trajković, volonterka.
U opštini je 2200 kuća, do polovine su već stigli paketi, tu žive najugroženiji, sa manjim primanjima, stariji od 65 godina, invalidi.

‚‚Eto iz narodne kuhinje jedan obrok dobijamo, jedan čovek nam donese ovde, iz drugog ulaza, malo čorbice i jedan leb, a posle nešto tako, bilo šta, teško, mi smo najsiromašniji", ističe Anđelija Knežević, penzionerka.
Trgovištem  tokom dana mogu da se kreću meštani do 70-te godine, ali većina ipak ostaje u domovima. Prodavnice su snabdevene, a i do  apoteka redovno stižu lekovi, sredstva za dezinfekciju.
‚‚Ima sad, za građane ima, da podignu lekove sve. - Da li je redovno snabdevanje? Redovno, sad smo baš sve dobili lekove", naglašava Suzana Milošević, farmaceutski tehničar.
‚‚Ima svega što je potrebno, zaštitimo se maskama, odemo do prodavnice, ili tamo gde je neophodno, sedimo kući"‚ Ekipkaže Emilija Stanisavljević iz Trgovišta.
‚‚Kako mora da se živi, sedimo kući evo izađemo do radnje, do Dom zdravlja, higijena, sve ostalo, mora da se poštuje svako pravilo",  ističe Slađana Tasić iz Trgovišta.
U Trgovištu ima dovoljno volontera, i u samom gradu i u selima, područje je razuđeno,brdsko- planinsko,  u nakim mahalama ima samo par kuća. I oni zovu volontere, preko kol centra.

‚‚Imamo dovoljno volontera, tu su nam i ljudi iz javnog sektora, javnih preduzeća tamo gde je obustavljen rad ili smanjen na minimum, gde imamo mlade koji se javljua da ne bi sedeli kod kuće, ona starosna granica koja nije ugrožena", kaže Nenad Krstić, predsednik Opštine Trgovište.
Opština je obezbedila zaštitne maske za sve zaposlene u javnim preduzećima i fabrikama, rade obućari, proizvođači dečjih krevetića, radi i Jumkov pogon, šiju maske.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.