Trećina smrtnih slučajeva u Engleskoj povezana s dijabetesom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2020, 12:15

Trećina smrtnih slučajeva u Engleskoj povezana s dijabetesom

Skoro trećina smrtnih slučajeva od Kovid-19 u britanskoj pokrajini Engleskoj povezana je sa dijabetesom, otkrilo je istraživanje Nacionalne zdravstvene službe (NHS).

Oboleli od dijabetesa tipa 1 imaju veću verovatnoću da će preminuti od korona virusa od obolelih od dijabetesa tipa 2, prema istraživanju NHS, koje potvrđuje da dijabetes značajno povećava rizik od fatalnog ishoda od korona virusa, preneo je britanski dnevnik Gardijan.

Skoro jedan od tri smrtna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slučaja od korona virusa među ljudima u bolnici u Engleskoj tokom pandemije bili su povezani sa dijabetesom, navodi se u studiji.

Osobe sa dijabetesom tipa 1, autoimuni oblik bolesti, imaju tri i po puta veću verovatnoću od smrtnog ishoda ukoliko obole od Kovid-19, dok dijabetičari tipa 2, oblikom usko povezanim sa prekomernom težinom, imaju dvostruku verovatnoću da će preminuti od dijabetičara.

Devet od 10 dijabetičara ima dijabetes tip 2, a mnogi su gojazni.

Starost je, međutim, odlučujući faktor rizika za smrtnost dijabetičara od Kovid-19.

Oni koji imaju manje od 40 godina imaju veoma mali rizik, dok oni preko 40 i posebno stari imaju veliki rizik, pokazalo je istraživanje NHS Engleske.

Do sada tokom pandemije u Engleskoj je preminulo 7.466 osoba sa dijabetesom tipa 2 i 365 sa dijabetesom tipa 1.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.