Trećaci najugroženiji učesnici u saobraćaju u Srbiji

Izvor: Mondo, 10.Jun.2019, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećaci najugroženiji učesnici u saobraćaju u Srbiji

Edukaciju će dobiti mališani iz najugroženijih područja po pitanju bezbednosti saobraćaja.

Foto: MONDO/Stefan Stojanović

Akcija "Bezbednost za sve" nastavljena je treću godinu za redom.

Kroz program će proću više od 27 hiljada dece iz 44 opštine iz cele Srbije. Prethodne dve godine oko 34 hiljade mališana učestvovalo je u ovoj akciji.

Kao i prethodnih godina, u fokusu su đaci trećeg razreda.

Stručnjaci su >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << procenili da su upravo trećaci najviše izloženi riziku u saobraćaju, jer se oni tada polako osamostaljuju. Pored toga što idu sami od škole do kuće, rutom koja obično ima i dosta prelazaka ulica, deca u ovom godištu počinju i potpuno sami da voze rolere i bicikle, odnosno postaju pravi učesnici u saobraćaju.

Deca će u okviru edukativnih časova imati priliku da se druže sa saobraćajnim policajcima i da se u okviru jednog časa redovne nastave podsete koliko je bezbedno i odgovorno ponašanje u saobraćaju važno.

Ovaj termin je izabran jer uskoro počinje letnji raspust, kada će deca biti samostalno van kuće.

Kao i prethodne dve godine, akciju "Bezbednost za sve" organizuje kompanija Reno Nisan Srbija u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Agencijom za bezbednost saobraćaja.

Inače, ovo je deo međunarodnog vaspitno-edukativnog programa koji Reno sprovodi u dvadeset zemalja u svetu, kao podršku globalnom projekta UN-a "Dekada akcije za bezbednost na putevima 2011–2020". Program je namenjen podsticanju najmlađih, a time i najranjivijih, učesnika u saobraćaju na sigurno ponašanje na ulicama, a pripremljen je za učenike trećeg razreda. Kriterijum za izbor opština bio je zvanični podatak MUP-a i Agencije za bezbednost saobraćaja o javnom riziku stradanja i akcenat je stavljen na najugroženija područja.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.