Treba malo da ćutimo: B92.net ispred OŠ  Vladislav Ribnikar FOTO

Izvor: B92, 08.Maj.2023, 12:54

"Treba malo da ćutimo": B92.net ispred OŠ " Vladislav Ribnikar" FOTO

Prva sedmica nakon tragedije koja je pogodila Srbiju počela je uz tugu i oprez.

Ispred OŠ "Vladislav Ribnikar" u kojoj je 3. maja trinaestogodišnjak K. K. izvršio masakr, sada je muk. Ipak, svetla u ovoj ustanovi su uključena, a oko same zgrade raspoređene su policijske snage.

Po dva policijska službenika na svakom ulazu i još dva na uglu škole, po kišnom vremenu, čuvali su školu u kojoj je pre samo pet dana izvršen stravičan zločin.

Kako kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policajci, koje smo zatekli ispred ulaza, situacija je teška, ali pod kontrolom.

"Tenzija je blago splasnula ali, podrazumevano, i dalje se osećaju posledice svega što se dogodilo. Jutros je samo dvoje ili troje dece došlo na boravak u školu", rekao je za portal B92 pripadnik MUP-a na ulazu u školu.

Učenici će se, kako je saopšteno, vratiti na nastavu po ciklusima, počevši od srede, 10. maja.

Osim hiljada pokislih venaca, igračaka i crteža koji prave "zid" oko OŠ "Vladislav Robnikar", spolja se ne vidi puno stvari koje bi ukazivale da se ovde, sredinom prošle nedelje, dogodila "kataklizmična" tragedija, kako ju je opisao sada već bivši ministar prosvete, Branko Ružić, koji je u međuvremenu podneo neopozivu ostavku.

U toku jučerašnjeg dana, na Tviteru se pojavila inicijativa da OŠ "Vladislav Ribnikar" ponese ime po učenici Emi Kobiljski, koja je, prema svedočenju učenika, doprinela sprečavanju još veće tragedije.

Portal B92.net razgovarao je sa prolaznicima u okolini škole, kako bi čuli njihovo mišljenje o ovoj inicijativi.

Ovo su njihovi komentari.

"Apsolutno podržavam jednu takvu inicijativu. Škola pod ovakvim imenom koje nosi sada, biće zauvek obeležena. Treba odati počast devojčici i njenim drugarima koji su izgubili život i treba da zapamtimo to što je ova devojčica uradila za svoje vršnjake", rekla je Katarina, studentkinja.

"Smatram da još uvek nije vreme da se priča o bilo čemu, treba malo da ćutimo. Da mene pitate, ne da bih promenio ime ove škole, nego bih je zatvorio", kazao je stariji sugrađanin.

"Mislim da je promena imena škole najmanje bitna stvar u ovome svemu", kratko je prokomentarisala jedna baka.

Na drugoj strani grada, ispred OŠ "Rade Končar" u Zemunu, desetine roditelja ispratilo je osnovce u novu nedelju.

Veliki broj dece došao je u pratnji roditelja, koji su, pokušavali da ih opuste i ohrabre, što se, po njihovom priznanju, može tumačiti i kao autoprojekcija, s obzirom da su deca delovala manje zabrinuto od roditelja.

"Ovo nije tragedija od koje možete da se oporavite za dan i tek tako prestanete da brinete. Biće potrebni meseci rada sa decom da bi se vratili na staro. Ali, za početak, da današnji dan prođe u miru, bez puno stresa, pa ćemo se polako uhodati. Zaista nemam reči, jako sam zabrinuta zbog svih dešavanja", rekla je za portal B92.net majka jednog školarca.

Iako sekretarijat škole nije želeo da govori za medije i daje bilo kakve informacije, nastavno osoblje koje smo zatekli ispred škole, objasnilo je da ih čeka dosta izazova u budućnosti ali da će, strpljivim radom, decu izvesti na pravi put.

"Biće potrebno dosta vremena da se svi smirimo i da se stvari koliko-toliko vrate u normalu. Osećamo se bezbednije jer je policija tu", rekla je nastavnica iz ove škole.

Naravno, i ispred ove ustanove raspoređeni su pripadnici MUP-a, koji nisu bili naročito raspoloženi za razgovor.

"Razumite nas, prvi dan je. Za sada sve protiče u miru. Svesni ste situacije", kratko je odgovorila policajka na ulazu u školu.

Podsećanja radi, u Srbiji su od danas od osam ujutru, od početka do kraja nastave, u svim školama u Srbiji biće prisutni policijski službenici koji će preventivno delovati. To je ranije danas rekao državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Danilo Stevandić.

Usled tragedije koja je pogodila Srbiju, katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu dala je smernice, odnosno uputstva kako bi trebalo da razgovaramo sa decom i mladima o kriznom događaju.

Ova uputstva važe za svu decu, bez obzira na njihov uzrast, bilo da su maloletni ili adolescenti.

Specijalista školske psihologije Biljana Lajović rekla je da moramo imati svest o tome da je nezapamćeni masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" rezultat mnogo loših stvari koje se događaju i koje su se podudarile u "najnesrećnijem mogućem trenutku".

Ističe i da treba deci da posvetimo više pažnje, i da je vreme to i da uradimo, a ne samo da pričamo o tome.

"Trebalo bi svaki nastavnik da razgovara sa decom, i svakako je dobro što se deca (u OŠ 'Vladislav Ribnikar') u sredu vraćaju u školu, zato što se vraćaju u rutinu. Sve poznato iz ovakvih događanja u svetu govori o tome da kada god doživimo neki stres, neku tragediju, da je vraćanje u rutinu jedan od najvažnijih koraka u isceljenju", rekla je ona u izjavi za Blic.

Govoreći za portal B92.net, psihološkinja Nevena Čalovska Hercog, istakla je neophodnost brze reakcije svih institucija, ali i društva, kada su ovakve tragedije u pitanju. Takođe, porodicu vidi kao ključni element u razvoju dece.

"Opet dolazimo do roditeljske odgovornosti, jer oni su ti koji mogu da odrede šta će njihovo dete igrati, šta će gledati i koga će slušati. Oni moraju da im ponude alternativu i razgovaraju sa njima o svim pozitivnim i negativnim aspektima života i društva", rekla je Čalovska Hercog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.