
Izvor: Večernje novosti, 01.Apr.2020, 10:42 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Treba li da dezinfikujemo namirnice i ambalažu? Saveti stručnjaka za kupovinu tokom epidemije
Mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica sa američkog Univerziteta Ratgers otkriva kako treba da se ponašamo kako bi smanjili rizik od zaraze
TRENUTNO nema dokaza da se virus korona prenosi putem prehrambenih namirnica. Najveći rizik kada su posredi covid-19 i namirnice predstavlja vrzmanje oko drugih ljudi dok se nalazite u trgovini, smatra Donald Šafner, mikrobiolog i stručnjak za sigurnost prehrambenih namirnica sa američkog Univerziteta Ratgers, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << piše portal Science Alert.Treba li kupljene namirnice držati u garaži ili ispred kuće 3 dana?Pročitajte još: “Prvih par dana ih držim u karantinu”: Hrvatski naučnik otkrio zašto NE NOSI MASKU i odakle vreba najveća opasnostHoćete li stvarno mleko, sladoled i sveže meso držati van doma tri dana? Takav postupak bi mogao da utiče na sigurnost namirnica, kaže Šafner. Predlog zvuči kao recept za katastrofu ili u najmanju ruku pokvarenu hranu.Malo je tačnosti u ovom savetu jer dosad znamo da se virus polako inaktivira na sobnoj temperaturi, s kratkim poluživotom od oko osam sati. No u ovom slučaju polazimo od pretpostavke da su sve namirnice kontaminirane i da ćete se zaraziti već jednostavnim dodirivanjem namirnica. Nijedno nije tačno, smatra Šafner. Trebam li zaista da dezinfikujem svaku kutiju i sve kese iz prodavnice pojedinačno?Šafner smatra da ni taj savet nije naučno utemeljen. Predlaže da ako strahujete da je ambalaža kontaminirana, operete ruke i/ili ih dezinfikujete pre početka konzumacije bilo koje hrane koju izvadite iz kutija ili kesa."I pogodite što još - pranje ruku pre jela najbolja je praksa i kad ne vlada pandemija!"SAPUNOM SE NE SME PRATI HRANAPranje svežih proizvoda sapunom?Sapun se apsolutno ne sme koristiti za pranje hrane jer nije namenjen pranju prehrambenih namirnica. Ako se proguta, sapun može da izazove mučninu, povraćanje i proliv.U skladu s trenutnim preporukama naučnika, uključujući i američki FDA, sveže voće i povrće pre konzumiranja treba dobro oprati u hladnoj vodi. Kolika opasnost vreba od kesa za višekratnu upotrebu?Mnogi ljudi koriste kese za višekratnu upotrebu kao odgovoran izbor. I kad ne vlada pandemija, njih treba redovno prati.I premda je u teoriji moguće da se na kesi za višekratnu upotrebu ''pokupe'' mikrobi dok ste u trgovini (uključujući i virus korona), najveća pretnja sa kojom se suočava bilo ko u dućanu je osoba zaražena covidom-19. Šafner predlaže da kese s namirnicama držite u autu (ako ga posedujete) kako biste ih imali pri ruci sledeći put kad odete u kupovinu.Pošto sve namirnice pospremite u frižider ili u kuhinjske ormariće, operite ruke. Naravno, isto važi i kad ne vlada pandemija.SPISAK OLAKŠAVA KUPOVINU I ČINI JE BRŽOMNa koji način mogu smanjiti opasnost od zaraze prilikom kupovine namirnica?Mnoge trgovine prehrambenim proizvodima nude sredstva za dezinfekciju ruku na ulazu. Neke nude i dezinfekciju korpi i kolica za kupovinu. Kupci to trebaju da iskoriste ako im je dostupno u njima najbližoj prodavnici. Šafner savetuje da se napravi spisak potrebnih namirnica i ostalih potrepština, što će olakšati brzo i efikasno kretanje trgovinom.Ponavlja da u trgovini treba držati međusobni razmak od oko dva metra, a ako je sredstvo za dezinfekciju dostupno i na izlazu, treba ga ponovno upotrebiti.(index.hr)
Pogledaj vesti o: Coronavirus
Nastavak na Večernje novosti...