Izvor: Blic, 25.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traže dijabole i Pavelićevu mast

Traže dijabole i Pavelićevu mast

LOZNICA - Ulazi mušterija u lokal i prodavačici kaže: 'Dajte mi dijabole za topljenje kamena'. Dilema o vrsti lokala u koju je ušao kupac mogla bi se kretati od prodavnice oružja i lovačke opreme, preko gvožđare do stovarišta građevinskog materijala. Rečenica je, međutim, izgovorena u jednoj lozničkoj apoteci i, da čudo bude veće, kupac je na taj način uspeo da objasni apotekarki koji lek želi. Radilo se, naime, o tabletama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje pomažu razbijenju kamena u bubregu i koje imaju oblik perlica, sličnih dijabolama. - Ovo je samo jedan od primera kako pacijenti pokušavaju da objasne koji lek žele - kaže dipl. farmaceut Aleksandra Antonić, zaposlena u 'Apoteci 1' lozničke Apotekarske ustanove 'Dr Laza Lazarević'.

– Uobičajeni su i zahtevi poput: 'Dajte mi one bele tablete kao ‘dilkoran’, ali nije ‘dilkoran'‘. Tada mi redom otvaramo kutijice i tražimo. Uporni su pacijenti, uporni smo i mi da nađemo traženi lek i sve se to pretvori u neku vrstu kviza ili detektivskog posla. Ali, na kraju, kada nađemo traženi lek, zadovoljstvo je obostrano - kaže Antonićeva.

Njoj su, između ostalog, pacijenti dolazili u apoteku najozbiljnije tražeći ispljuvak (čašicu za uzorak ispljuvka), vitamin B92, (vitamin B kompleksa), tablete za protokol krvi, tablete protiv glave, alkohol za izbacivanje temperature ili tablete za ružnoću u vožnji (protiv mučnine tokom putovanja).

Ima i mušterija koje traže buskopan kompozitor (‘’buscopan kompozitum’’), bakterijum tablete (‘’bactrim’’), diklofen retardirani (‘’diklofen retard’’), kroasan (‘’cor-as’’), rapetanka (‘’rapten k’’), embrion (‘’embecin’’), revizor (‘’redizorg’’) ili olimp (‘’olint’’). Antonićeva kaže da su se svi ovi slučajevi završili prepoznavanjem traženog leka, ali navodi da je bilo i trajnih misterija poput šampon milijarder ili voda iz dvorova.

Njena koleginica Slađana Obradović navodi primer pacijenta koji je, nakon što je dobio mast za oči, sasvim ozbiljno zapitao: 'Je l’ se koristi pre ili posle jela?'.

Druga mušterija je, pak, tražila šantelne tablete protiv pritiska, gde pridev šantelne označava onu boju koju ima breskva šantelija. Među bisere svakako spada i zahtev: 'Treba mi hidrocuclin maza', a radi se o 'hidrociklin' (‘’hidrocyclin’’) masti.

Najčešće spominjani artikli su ‘’Pavlovićeva mast’’ i lek za srce ‘’dilkoran’’ i upravo za ova dva proizvoda vezano je najviše pogrešnih naziva ili nadimaka. Tako Lozničani ovu poznatu mast često nazivaju Pavelićeva mast, Pavelićeva pomast, pa čak i Gavrilovićeva mast (mešaju je sa paštetom). Popularni ‘’dilkoran’’, kojeg pacijenti u lozničkim apotekama zovu i lek koji produžava život, ima zanimljive nadimke poput ‘lebčići što se dele popola, pasuljčić ili sendvič iz dve boje.

Ljiljana Vasiljević, upravnica 'Apoteke 2' lozničke AU, izdvaja primer pacijenta koji je tražio sprej samanta. Apotekarka je ustanovila da se radi o spreju 'marisol', nakon čega je kupac zaključio: 'Znao sam da se radi o nekoj španskoj seriji'. U ovoj apoteci kupci su znali da traže i štapiće za čačkanje beba (štapići za uši).

I u privatnim lozničkim apotekama situacija je slična. Tu se mogu čuti zahtevi kupaca poput: 'Je l’ imate nešto protiv onog što izjeda stare ljude?' (protiv znojenja), 'Dajte mi glabalicu što glabće mali Milanko' (gumena glodalica za bebe) ili 'Hoću đavolju krv' (preparat ‘’zmajeva krv’’).

Da ne leči samo lek, nego i njegovo pakovanje, pokazuju mnogobrojni primeri kada pacijenti odbijaju da uzmu lek za koji je proivođač promenio ambalažu. Ne pomažu ni strpljiva objašnjenja apotekara da je tableta potpuno ista jer pacijenti uporno ponavljaju da će im od tog 'novog' leka biti muka ili da će ih boleti glava.

Posebna priča je potpisivanje pacijenata na recepte. Nakon molbe apotekara da se recept parafira često sledi pitanje: 'Gde da umočim?' (pokazujući palac) ili izgovor: 'Ne mogu, drkću mi ruke'.

Peđa Stojanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.