Izvor: Blic, 09.Jan.2011, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tranziciono tumaranje

Prvi put od kada se vodi evidencija, prošle godine je broj zatvorenih radnji bio veći od broja novoosnovanih, saopštila je Agencija za privredne registre.

Opet kao nikada do sada, broj novootvorenih, ne radnji već firmi, pao je ispod deset hiljada. To je trend od lošeg ka gorem, jer i inače ukupnu privredu Srbije karakteriše opasna nelikvidnost i slaba tržišna konkurentnost kompanija. Kada se tome pridodaju tenzije zbog visoke inflacije i produženog pritiska na kurs dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teško dostupni krediti i visoke kamate, vidljivo je da ekonomska stvarnost nije u saglasju sa optimizmom koji šire političari. Itekako će to naše "tranziciono tumaranje” još da traje.

Tek predstoji privatizacija javnog sektora koji u sebi krije ogromne gubitke i minuse. Istovremeno, u ovu godinu smo ušli sa oko 600 raskinutih privatizacionih ugovora, ali tek kada je praktično sve u tim firmama propalo. Agencija za privatizaciju će, kada jednog dana neko uradi valjanu analizu, biti jedna od najgorih institucija države u poslednjoj deceniji. Njena zakonska obaveza i svrha postojanja se ogleda u svega dva principa: prvi, sama privatizacija, i drugi, kontrola postupka privatizacije i poštovanja ugovora.

Premnogo je afera vezano za postupak promene vlasništva, a premalo je bilo pravovremene kontrole kupoprodajnih ugovora, pa je tako bilo moguće da budu demontirane i odnete izvan zemlje čitave fabrike kao ona u Pančevu. Uopšte, sve nekako liči na onu narodnu "mnogo hteli, mnogo započeli”, jer je malo šta privedeno dobrom kraju. Imamo preskupu i loše uređenu državu, pa je zato moguće da se, kako to reče prvi čovek Privredne komore Srbije: "godišnje u zoni sive ekonomije vrti oko desetak milijardi evra”. Istina, da toga nije u Srbiji bi imali socijalnu eksploziju, pogotovo što država kad god nema novca, odmah posegne u džepove građana: ugradnja novih poštanskih sandučića iz kućnih budžeta, novi obrasci za ovo i ono koji koštaju, veće poreske stope, namet koji se sprema u vidu energetske efikasnosti. Jeste optimizam poželjan, ali nije realan.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.