Tramp je Amerikancima obećao RAT i sad to ispunjava: Lazanski o namerama SAD-a i kakve veze SRBIJA ima sa tim

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Feb.2019, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp je Amerikancima obećao RAT i sad to ispunjava: Lazanski o namerama SAD-a i kakve veze SRBIJA ima sa tim

Tramp želi da izađe iz svih mogućih sporazuma

Amerikanci imaju određenu količinu kapitala i akcija u Venecueli, dok je takođe jak i ruski uticaj. Venecuela je godinama pod sankcijama, što za posledicu ima nezadovoljstvo građana, male plate, nedostatak lekova, pa ostaje da vidimo kome će se prikloniti, rekao je komentator Politike Miroslav Lazanski.

Kada je reč o Venecueli, Lazanski kaže da Maduru neće biti lako, jer imaju previše nafte za američke pojmove, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << pa su, kako kaže, njihove ambicije da Venecuelu pretvore u najveću privatnu naftnu pumpu, ali i da suzbiju ruski uticaj tamo.

- Problem Venecuele datira od dolaska Huga Čavesa na vlast, on je prvi nacionalizovao njihovu naftnu industriju, i podvrgnuo je nacionalnoj kontroli. Amerikanci sada imaju određenu količinu kapitala i akcija u tom paketu. Venecuela je godinama pod sankcijama. Pa je posledica da su male plate, nedostatak lekova, pa ostaje da vidimo kome će se Venecuela prikloniti - rekao je Lazanski.

Kako kaže, ne veruje da bi Amerikaci išli direktno, već bi možda iskoristili za to Kolumbiju.

Komentarišući ruski uticaj u Srbiji, Lazanski je rekao da je interesantno to što, kako kaže, na Rusiju gledaju kao na nekoga ko ima uticaj svuda, u svetu, kako kaže, postoji opšta rusofobija neizmernih razmera.

- Sukob na Balkanu već postoji, samo nije vojni, već je ekonomski. Pokušaj otimanja Trepče, takse iz Prištine i mnoge druge stvari. Trepča je najvredniji komad zemlje na Balkanu. Trepča je pojedinačno kao kombinat najveći proizvođač cinka i olova u Evropi, a to je kapital u koji je Srbija ulagala godinama - rekao je Lazanski.

Lazanski je rekao da odnos između Rusije i Amerike dodatno zakomplikovan zbog američkog kršenja ugovora o nuklearnim sporazumima.

- Rusija je nastavila razvoj, odnosno, da će pokrenula razvoj raketa srednjeg dometa kopnenog baziranja, na bazi supersoničnog projektila. Druga faza razvoja te nove rakete srednjeg dometa biće kopneni kalibar. Rusija je rekla da prva neće instalirati, ali da će nastaviti razvoj, i to je odluka Putina, kao reakcija na potez Amerike - rekao je Lazanski.

Kako kaže, Amerika nema još završenu novu raketu srednjeg i kratkog dometa, mada, kako dodaje, u Moskvi sumnjaju da Amerikanci već dve godine rade na toj raketi.

- Ono u čemu je Amerika prva narušila arhitekturu ukupnih nuklearnih sporazuma, jeste njen izlazak iz ugovora koji je potpisan 1972.godine, ugovor o anti-balističkoj odbrani. Amerika je jednostrano izašla iz sporazuma instalirajući anti-raketni štit u Poljskoj i Rumuniji - rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, Vašington tvrdi da je taj štit defanzivan, međutim, kako kaže, te rakete se u roku od 20 minuta mogu zameniti sa ofanzivnim raketama i mogu, kako kaže, lako postati rakete srednjeg dometa i biti veoma opasne za Rusiju.

- Interesantno je to što Vašington nikada nije pristajao da u limite ukupne borbene moći na prostorija Evrope uđe američka šesta flota. Sve pristaju da se redukuje, osim te flote. A oni imaju i avione i rakete Tomahavk, a one su rakete strateškog dometa - rekao je Lazanski.

Kako kaže, sa druge strane Amerikanci okrivljuju Rusiju da su sa raketom 9M729 prekršili sporazum, i da je ona zapravo srednji domet, ali da nije notificiran.

- Rusi su napravili prezentaciju te rakete kako bi svi mogli da vide količinu punjenja, ali Američki vojni ataše nije došao na taj skup. Jedni druge će da optužuju, ali treba uzeti sve merne instrumente i proveriti sve. Ali Amerikanci su sa ovim vojnim bazama prekršili sve moguće ugovore i skroz narušili taj ugovor o nuklearnom sporazumu - rekao je Lazanski.

Prema njegovim rečima, .

- Jedna od njegovih predizborih obećanja jeste da će američku vojnu industriju ponovo zaposliti punim kapacitetom - rekao je Lazanski.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.