Trake za trčanje kao mehanizmi rehabilitacije

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Dec.2019, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trake za trčanje kao mehanizmi rehabilitacije

Ove sprave ne samo da možete pronaći u fitnes centrima već sa lakoćom postaviti u vaš dom, a koristi su velike

. Redovnom upotrebom jačaćete respiratorni sistem, razvijati tonus mišića, vršiti kardio stimulans i poboljšati celokupno zdravlje. Dokazana je efikasnost upotrebom trake za trčanje u rehabilitaciji koštano-mišićnog sistema, kao odličnog rešenja da se prebrodi period nakon neke povrede pod nadzorom profesionalca.

Dizajnirana je tako da udovoljava >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << raznovrsnim zahtevima terapije pacijenata i može se koristiti kako u ortopediji tako i u neurologiji. Za uslove rehabilitacije postavljeni su najčešće nosači za ramena kao dodatna oprema ali i drugi multifunkcionalni sigurnosni elementi koji daju akcenat na lumbalni deo kičme pre svega i zglobove.

Proces trčanja na traci ili brzog hodanja kako za zdrave osobe koje žele smršati tako i za osobe koje žele zalečiti svoju povredu, ne zahteve veliko sportsko znanje iako greške sprovedene na njoj mogu biti individualne, pa je zgodno izvršiti osnovnu spoznaju, dakle, proučiti uputstvo za pravilno korišćenje ovog električnog simulatora.

Kakvu traku za trčanje koristiti u kućnim uslovima

Trake po kojima trčite mogu biti mehaničke ili električne pokretne strukture. Elektromagnetni modeli imaju tih rad zbog ugradnje magneta i podesivih su uglova nagiba, dok mehaničke trake spadaju u klasike i razlikuju se od električnih po mehanizmu koji ih pokreće, dakle isključivo pokret vaših nogu.

Koje god da odaberete, trake za trčanje će dati efikasnost vašim treninzima, ukoliko ste aktivni 2-3 puta nedeljno u proseku od 30 minuta. Mnoge modele odlikuje mogućnost sklopivosti radi uštede prostora. Za vaš komfor odaberite displej koji je vama lično praktičan i jednostavan za korišćenje kako vas ne bi zbunjivao tokom treninga.

Vodite računa prilikom odabira trake za trčanje o snazi motora, debljini trake po kojoj koračate, o parametrima zaštite – tasteru za zaustavljanje u nuždi jer nekad i najmanji gubitak koncentracije može dovesti do neželjenog efekta, pada. U širokom izboru brendova, pronađite onu traku za trčanje koja najviše odgovara vašim potrebama i ciljevima.

Pravilan položaj tela prilikom treninga

Neka vaša leđa i ramena budu uspravna, brada podignuta. Ne gledajte dole, ka nogama već ka ekranu simulatora jer će vam upravo taj položaj osigurati mogućnost pravilnog disanja. Pokušavajte da što manje koristite rukohvat jer tako povećavate opterećenje zglobova i vršite nagib napred pa nemate pravilno držanje tela.

Ukoliko ne možete da dostignete brzinu trake bolje smanjite brzinu nego da rizikujete ozbiljnu povredu. Takođe, neka vaš izvor koncentracije ne bude ništa što se nalazi iza ili oko vas da ne biste izgubili ravnotežu. Vežbajte na taj način koordinaciju pokreta i pažnju. Nikako ne koristite traku za trčanje bosi, već vam je za to potrebna isključivo kvalitetna sportska oprema.

Izbor mesta za kućnu postavku trake za trčanje

Vašu traku za trčanje pogodno je postaviti ispred ogledala jer se tako možete pažljivo usredsediti i nadgledati svoj stil i tempo trčanja. Kada pratite hod, visinu podizanja kolena, dužinu koraka i vaše držanje, obučavate um da omogući telu da radi efikasnije i da vremenom poboljšavate i pratite napredak treninga.

Zamornu rutinu vašeg života pretvorite u uzbudljivu sportsku aktivnost uz pomoć trake za trčanje i tako povećajte svoju motivaciju, a kritične tačke vašeg tela pouzdano poboljšajte.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.