Tragedija u Hrvatskoj: U padu mađarskog helikoptera poginula dva pilota, za trećim se još traga

Izvor: B92, 21.Jun.2023, 22:49

Tragedija u Hrvatskoj: U padu mađarskog helikoptera poginula dva pilota, za trećim se još traga

Zagreb -- Još nije poznat uzrok pada mađarskog vojnog helikoptera kod Drniša u Hrvatskoj, nakon čega su pronađena dva tela, a za trećim se traga.

Ministarstvo odbrane Hrvatske je ranije danas saopštilo da su u padu mađarske letelice oko 12 sati smrtno stradala dva člana posade, dok je u toku potraga za trećim.

Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je šef Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Mihael Križanec istakao da će ovaj tragični događaj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti rešavan prioritetno.

"Nažalost, događa se, a istraga će pokazati sve u vezi sa uzrocima ove tragedije", rekao je on.

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić potvrdio je da je reč o tri pilota.

"Koliko mi znamo, ta najmodernija oprema trebalo bi dati jasne odgovore", naveo je on i izrazio saučešće porodicama poginulih i "punu podršku za sve što je potrebno".

Načelnik Generalštaba Republike Hrvatske Robert Hranj napomenuo je da se nesreća dogodila za vreme obuke.

"Reč je o obuci u planinskom letenju, što je deo obuke u međunarodnom planu", rekao je.

Prethodno se oglasilo Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštenjem u kojem se navodi da su se helikopter Mi-171 Sh iz Divulja i avion Pilatus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uključili u potragu za vojnim helikopterom koji se srušio na području Pakova sela u Šibensko-kninskoj županiji.

Lokalni portal ŠibenikN saznao je da se helikopter srušio na područje koje nije deo Nacionalnog parka Krka, ali je deo ekološke mreže Natura 2000, sastavljene od područja važnih za očuvanje ugroženih vrsta i stanišnih tipova Evropske unije.

"Tako je, reč je o području kojim upravlja naša Javna ustanova, a na teren su upućeni i naši zaposleni", kazala je direktorka Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije Anita Babačić Ajdu.

Navodi se da je helikopter udario u žicu ziplajna preko kanjona Čikole, pa se potom srušio, javio je Telegram, pozivajući se na više izvora.

Dodaje se da još uvek nije jasno zašto je helikopter leteo tako nisko, a srušio se neposredno pre ušća Čikole u reku Krku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.