Totalni preokret? Mirovni sporazum će postati realnost

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 14:46

Totalni preokret? "Mirovni sporazum će postati realnost"

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan održao je govor u Narodnoj skupštini ove zemlje, gde se osvrnuo na odnose sa Azerbejdžanom i status Nagorno-Karabaha.

Pašinjan je tokom obraćanja predstavnicima rekao da je cilj vlade na čijem je čelu da što pre potpiše mirovni sporazum sa Azerbejdžanom.

"Moja je iskrena želja da to učinimo što je pre moguće. Mirovni sporazum između Jermenije i Azerbejdžana će postati realnost ako dve zemlje, bez nejasnoća i zamki, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << priznaju jedna drugoj teritorijalni integritet i obavežu se da nikada neće postavljati teritorijalne pretenzije protiv svake druge. drugi danas“, rekao je Nikol Pašinjan.

On je naglasio da Jermenija u potpunosti priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana i očekuje da Baku prizna teritorijalni integritet Jermenije priznavanjem cele teritorije iz perioda Jermenske Sovjetske Republike.

"Ipak, tu dolazimo do najvećeg i najkompleksnijeg problema – Nagorno-Karabaha. Tokom sukoba u ovom delu, princip teritorijalnog integriteta i princip samoopredeljenja stavljeni su jedno pored drugog. To zapravo predstavlja realnost. da nismo priznali, ali koji, bez obzira na naš stav, postoji. Važno je da se između Bakua i Jerevana formira mehanizam koji obezbeđuje sprovođenje agende osiguranja prava i bezbednosti Jermena iz Nagorno-Karabaha“, rekao je premijer Jermenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.