Topla čokolada ukusnija ako se pije iz naradžaste šolje

Izvor: Blic, 03.Jan.2013, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topla čokolada ukusnija ako se pije iz naradžaste šolje

Španski i britanski naučnici tvrde da su pronašli dodatne dokaze da način serviranja hrane i pića znatno utiče na njihov ukus.

Istraživači sa Politehničkog univerziteta u Valensiji i Oksfordskog univerziteta ponudili su grupi od 57 osoba toplu čokoladu posluženu u plastičnim šoljama bele, krem, crvene i naradžaste boje spolja, a bele iznutra.

Iako je u svim šoljama bio isti napitak, ispitanici su izjavili da je čokolada, servirana u narandžastim i krem >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << šoljama bila najukusnija.

"Boja posude u kojoj se hrana i piće serviraju može da pojača pojedina svojstva kao što su ukus i aroma", kazala je Betina Pikeras-Fisman sa univerziteta u Valensiji, ističući da bi njihova zapažanja mogla da budu od koristi prehrambenoj industriji.

Prethodna istraživanja su pokazala da posude žute boje pojačavaju ukus limuna u sokovima, a da napici hladnih boja, poput plave, više utoljuju žeđ od napitaka toplih boja kao što je crvena na primer. Ukoliko je, pak, neki napitak ružičast, deluje slađe. Studija španskih i britanskih naučnika objavljena je u stručnom časopisu "Journal of Sensory Studies".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Toplu čokoladu služite u naradžastim šoljama

Izvor: Mondo, 03.Jan.2013

Španski i britanski naučnici tvrde da su pronašli dodatne dokaze da način serviranja hrane i pića znatno utiče na njihov ukus. Kakao i topla čokolada, na primer, najukusniji su ako se piju iz narandžaste šolje...Istraživači sa Politehničkog univerziteta u Valensiji i Oksfordskog univerziteta...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.