Titova imovina: Državi ostavljaju samo automobile

Izvor: Večernje novosti, 05.Okt.2012, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Titova imovina: Državi ostavljaju samo automobile

NASLEDNICI Josipa Broza Tita trebalo bi konačno danas, 32 godine od njegove smrti, da se izjasne da li prihvataju nasledstvo. Tako bi i formalno počela podela lične imovine najpoznatijeg predsednika Jugoslavije. Prema rečima Branislava Blažića, zastupnika Titovog unuka Edvarda Broza, svi će verovatno dati izjave da prihvataju zakoniti deo, ali će se dodatno tražiti i ono što fali na spiskovima. - Sud bi trebalo danas da nam dostavi i spisak stvari koji je bio izuzet iz ostavštine po Zakonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << o zaštiti imena i dela Tita, koji je u međuvremenu oboren. Skupština je, odmah po usvajanju tog zakona, naložila popis izuzetih stvari - kaže Blažić, i dodaje da porodica neće odustati ni od čega za šta smatra da je pripadalo njihovom slavnom članu. Tako će tražiti i kamen sa Meseca, za koji tvrde da je Tito dobio ne kao predsednik Jugoslavije, već lično, na privatnoj večeri sa astronautom Nilom Armstrongom. Tražiće i Staljinovu sablju, i orden Suvorova, uz još stotinak stranih i 30 domaćih odlikovanja. U zahtevu porodice su i sve umetničke slike koje su se nalazile u domu Brozovih, a koje su trenutno izložene u Muzeju istorije Jugoslavije, na izložbi ”Zbirka slika druga predsednika”. Porodica jedino neće potraživati maršalove automobile, jer su se svi, osim dva, od kojih je jedan Titov voljeni oldsmobil, vodili na JNA. - Do sada su stizali samo delimični spiskovi i zato još nije oformljena ostavinska masa, pa ni naslednici nisu mogli da daju izjave da li prihvataju to nasleđe - kaže Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz. - Očekujemo da ćemo konačno danas dobiti pravi i kompletan spisak stvari. Što se tiče države, odnosno Republičkog javnog pravobranilaštva, koje je pokušalo da se uključi u suđenje, odlukom suda nije postalo stranka u postupku. - Ako država hoće da uzme nešto od imovine, moraće da pokrene parnicu i dokaže da je to pripadalo Brozu kao predsedniku, a ne kao ličnosti. Ali to će biti moguće tek kad se utvrdi cela ostavinska masa - zaključuje Blažić.NAJTEŽE PRONAĆI LOVAČKE PUŠKE NAJSPORNIJE će biti ući u trag predsednikovim puškama, od kojih su mnoge od neprocenjive vrednosti, jer su rađene kao unikati, specijalno za ovog strasnog lovca. Vrlo malo pušaka je na spiskovima koji su do sada, preko suda, dostavljeni porodici. Za ostale se zna samo da je jedan, manji deo, u Bugojnu, a jedan na Brdu kod Kranja. Kolekciju maršalovih pušaka za lov, prema rečima unuka Joške Broza, činilo je 167 primeraka. On je siguran da se izgubio trag za najmanje tri karabina, mada sumnja da je broj daleko veći, jer je na poslednjoj izložbi maršalovog oružja bilo samo 67 komada.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nema traga od Titovog blaga

Izvor: Večernje novosti, 05.Okt.2012

NI posle ročišta u petak u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, podela imovine bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza nije se pomerila sa mrtve tačke.Uprkos očekivanjima naslednika da će im Skupština Srbije dostaviti, na zahtev suda, poslednji i najznačajniji spisak sa imovinom koja je ostala...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.