Tiodorović: Srpkinja iz Lugana je znala da je zaražena, a ipak se šetala i viđala se sa prijateljicama

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Apr.2020, 00:20

Tiodorović: Srpkinja iz Lugana je znala da je zaražena, a ipak se šetala i viđala se sa prijateljicama

Tiodorović o slučaju žena iz Lugana.

Srpkinja iz Lugana, koja je početkom marta boravila u Srbiji i zarazila još nekoliko osoba, znala je da je bolesna, a ipak se šetala i viđala se sa prijateljicama, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović, član Vladinog kriznog štaba za borbu protiv COVID-a 19.

- Žena iz Lugana rekla je da je znala da je bila bolesna, sela sa drugaricama u Knezu... Ona nam je poslala kada se vratila u Lugano celu listu koju je dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od svog lekara, tamo joj je utvrđeno da je ona pozitivna. Šetala se po Nišu, dolazile su neke njene prijateljice iz Beograda, to su one dve koje su bile na Infektivnoj klinici - rekao je Tiodorović.

Podsetimo, prvi zaraženi u Nišu bili su upravo kontakti Srpkinje iz Lugana.

Profesor Tiodorović komentarisao je i zašto kod Slovenaca i Hrvata nije krenuo uzlaznom linijom rast broja obolelih.

- Svako nosi svoj krst za podatke koje objavljuje. Ova kriva nema logike. Evo zašto, Slovenija i Hrvatska imaju bliske kontakte sa Italijom. Nije tačna ilustracija.

- Mi smo bili među poslednjim zemljama da smo dobili zarazu. Slovenija je kasno zatvorila granicu. Švajcarska je daleko razvijenija od nas, ali smo tu po broju stanovnika. Kako se povećavao broj, kod njih je otišao broj slučajeva na 8.000, dok smo mi imali oko 1.000 zaraženih. Testiranje je važna stvar, ali nije najvažnija. Važno je raditi rano otkrivanje bolesnih. Svi znamo od decembra meseca, posebno u januaru, koji su bili podliožni tome.

On je rekao da je dobro istestirati barem 10.000 ljudi.

- Tražimo bezsimptomne, a koje otkrijemo pozitivne da ih sklonimo kako bi smo sklonili opasnost od širenja - rekao je Tiodorović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.