Timermans o Kataloniji: Vreme je da se razgovara

Izvor: B92, 04.Okt.2017, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Timermans o Kataloniji: Vreme je da se razgovara

Strazbur -- Evropski parlament počeo je raspravu o referendumu u Kataloniji a prvi potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans poručio je da je vreme za razgovore.

EK je ponovo pozvala špansku i katalonsku vladu da započnu dijalog i smire ponekad i nasilne sukobe u vezi katalonske nezavisnosti, prenosi Rojters.

"Vreme je da se razgovara", rekao je Timermans.

Lider Katalonije Karles Pudždemon rekao je ranije u intevjuu za Bi-Bi-Si (BBC) da će Katalonija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proglasiti nezavisnost u narednih nekoliko dana, dok je kralj Španije Filip VI rekao da je referendum o nezavisnosti ovog regiona nelegalan.

Vlada će "delovati na kraju ove ili početkom sledeće nedelje", rekao je Pudždemon, dodavši da za sada nema kontakta između njegove administracije i centralne vlade u Madridu.

On je takođe naglasio da će pokušaj Madrida da interveniše i pod svoju kontrolu stavi katalonsku vladu biti "greška koja menja sve".

Kralj Filip se obratio na televiziji, a kako piše BBC, kao da nije ni pričao.

On nije spomenuo ni nasilje u Kataloniji, niti je pozvao na dijalog između dveju vlada - samo je opisao poziciju vlade, rekavši da su katalonski lideri sebe postavili "izvan zakona".

Garantovao je "demokratsku koegzistenciju" isključivo po uslovima Španije. Filip je takođe rekao da su katalonski lideri organizovanjem referenduma ukazali nepoštovanje vlasti.

"To ne pomaže situaciji. Nisam očekivao od njega da uopšte interveniše, ali je makar mogao spomenuti nasilje koje se ovde dogodilo pre dva dana", rekao je jedan od prisutnih u pabu gde se našao reporter BBC-ja.

Oko 700.000 ljudi izašlo je juče na ulice Barselone kako bi protestovalo protiv policijskog nasilja tokom zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, saopštila je gradska policija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.