Timermans o Kataloniji: Vreme je da se razgovara

Evropski parlament počeo je raspravu o referendumu u Kataloniji a prvi potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans poručio je da je vreme za razgovore.

Evropska komisija je ponovo pozvala špansku i katalonsku vladu da započnu dijalog i smire ponekad i nasilne sukobe u vezi sa katalonskom nezavisnošću, prenosi Rojters.

"Vreme je da se razgovara", rekao je Frans Timermans.

Lider Katalonije Karles Pudždemon rekao je ranije u intevjuu za Bi-Bi-Si da će Katalonija proglasiti nezavisnost u narednih nekoliko dana, dok je kralj Španije Filip šesti rekao da je referendum o nezavisnosti ovog regiona nelegalan.

Vlada će "delovati na kraju ove ili početkom sledeće nedelje", rekao je Pudždemon, dodavši da za sada nema kontakta između njegove administracije i centralne vlade u Madridu.

On je takođe naglasio da će pokušaj Madrida da interveniše i pod svoju kontrolu stavi katalonsku vladu biti "greška koja menja sve".

Kralj Filip šesti se obratio na televiziji, a kako piše Bi-Bi-Si, kao da nije ni pričao.

On nije spomenuo ni nasilje u Kataloniji, niti je pozvao na dijalog između dveju vlada - samo je opisao poziciju vlade, rekavši da su katalonski lideri sebe postavili "izvan zakona".

Garantovao je "demokratsku koegzistenciju" isključivo po uslovima Španije. Kralj Filip je takođe rekao da su katalonski lideri organizovanjem referenduma ukazali nepoštovanje vlasti.

"To ne pomaže situaciji. Nisam očekivao od njega da uopšte interveniše, ali je makar mogao spomenuti nasilje koje se ovde dogodilo pre dva dana", rekao je jedan od prisutnih u pabu gde se našao reporter Bi-Bi-Sija.

Oko 700.000 ljudi izašlo je juče na ulice Barselone kako bi protestovalo protiv policijskog nasilja tokom zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, saopštila je gradska policija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије