Thula u Misisipiju, mjesto najudaljenije od »američkog sna«

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Thula u Misisipiju, mjesto najudaljenije od »američkog sna«

THULA - Za Thulu, najsiromašniji grad najsiromašnije savezne države Misisipi, obično znaju reći da je to mjesto najudaljenije od "američkog sna".

Nalazi se na starom putu koji je nekada povezivao Džekson u Misisipuju, poznatom po borbi protiv rasne segregacije, i Nešvil u Tenesiju. Bili Rid je šef policije u ovom gradu. Njegova kancelarija ne liči na kancelarije predstavnika vlasti, a on sam priznaje da raspolažu s tako malo novca da njegovi oficiri nose uniforme i oznake >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << drugih policijskih stanica. Koliko je loše stanje s finansijama u gradu svjedoči i to da i šef policije mora da radi dva posla da bi sastavio kraj s krajem.

"Thula nije loš grad, malen je. Sve možete pješke preći za pet minuta. Sviđa mi se što je prilično porodičan gradić, jer ljudi, bez obzira na sve, i dalje brinu jedni o drugima i to me fascinira", kaže on i dodaje: "Međutim, problem je što nema novca. Nema ni posla. Radio sam u toliko policijskih stanica prije ove i nijedna nije bila ovako loše opremljena. U gradu nemamo prodavnica, nema nikakvog ekonomskog razvoja."

Ovo je nekada bilo mjesto gdje je stanovništvo bilo podijeljeno na dva dijela: bogate bijele plantažere i siromašno afroameričko stanovništvo, koje su uglavnom činili robovi. Danas u gradu ima svega nekoliko bijelaca, dok većinu čine Afroamerikanci.

Gradić ima veoma zanimljivu istoriju. Postao je poznat širom SAD kada je 1982. godine zatvoren prvi afroamerički gradonačelnik, a optužbe su bile da je htio da pokrene stanovništvo na građanski aktivizam. Dvije decenije kasnije izabrana je i prva tamnoputa gradonačelnica Ivon Braun, koja je bila republikanka, a sve s nadom da će gradić dobiti više novca s obzirom na to da su republikanci tada bili na vlasti. Međutim, danas je ovo gradić bez perspektive. Stanovnici uglavnom rade na poljima pamuka, a taj posao je slabo plaćen, s obzirom na to da je cijeli proces mehanizovan.

"Ovo je sada mjesto duhova. Imali smo dosta toga, prodavnice, čistionice, autobusku stanicu, tekstilne prodavnice, prodavnicu bijele tehnike. Međutim, danas nema ništa od toga. Nekada davno smo imali čak i bazen i pozorište. Istina, mi nismo mogli da se kupamo u njemu. Kada su otišli iz grada, bijelci su ga zalili cementom, samo da ga ne bi nama ostavili", kaže mještanka Eni Horton, dok pokazuje na zgrade na glavnom gradskom trgu.

I dok je nakon ukidanja segregacije i bilo nekog optimizma u gradu, on je nestao usljed sve veće ekonomske krize.

"Stvari su prilično loše, problem je što narod više nema samopouzdanja. Nama treba neko ko će doći i podignuti nas riječima: 'Da, mi možemo nešto uraditi za našu zajednicu'", kaže Zula Paterson, gradonačelnik Thule.

Gradić pripada okrugu Holms, koji ima najkraći životni vijek u SAD. Prema posljednjim statistikama, prosječni životni vijek je 67,9 godina, što je manje nego u Indoneziji ili Gvatemali. Ujedno, Misisipi je američka savezna država s najvišim mortalitetom među novorođenčadi. Prosječni prihod po domaćinstvu je oko 12.806 dolara, dok nacionalni prosjek iznosi 53.915 dolara. Tek svaki četvrti stanovnik ima posao, a čak 60 odsto porodica živi ispod granice siromaštva.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.