Težak vikend za nama - dnevno se javljalo 600 ljudi

Izvor: B92, 13.Jul.2020, 12:58

Težak vikend za nama - dnevno se javljalo 600 ljudi

Beograd -- Direktor Klinike za infektivne bolesti kcs Goran Stevanović kaže da je težak vikend iza nas.

Prema njegovim rečima dnevno se u četiri prijemno - trijažne ambulante javljalo oko 600 pacijenata, od toga trećina je bila za bolničko lečenje.

On je rekao da je zdravstveni sistem preopterećen jer dolazi ogroman broj zaraženih pacijenata. Trećina pacijenata je za bolničko lečenje, trećina su sa lakšom kliničkom slikom i mogu da se leče u privremenim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolnicama, dok tećina može da se leči kod kuće.

"Kapaciteti su napregnuti do krajnjih granica. Još uvek uspevamo na dnevnom nivou da oslobodimo dovoljno mesta za prijem svih pacijenata. Uključivanjem Instituta za reumatologiju, kupićemo još neki dan", rekao je Stevanović.

On je apelovao na građane da poštuju mere zaštite, kako bi se sprečilo širenje virusa i zaražavanje većeg broja ljudi, jer u suprotnom bolnice neće imati dovoljno kapaciteta da prime sve pacijente.

Napominje da je sistem reorganizovan i da su zahvaljujući dobroj koordinaciji pacijenti iz Beograda upućivani u bolnice u Požarevcu, Smederevu, Mladenovcu, Pančevu.

"Te bolnice su u najtežim trenucima prihvatile veliki broj bolesnika iz Beograda i time omogućili da svi dobiju adekvatno lečenje", naveo je Stevanović.

Ističe da dnevno samo u Infektivnoj klinici bude pregledano do 390 pacijenata i da je i tu neravnomerna raspodela po prijemno- trijažnim centrima.

On je apelovao na građane da se javljaju u teritorijalno najbližu ambulantu, da je osim Klinike za infektivne bolesti postoje još tri prijemno- trijažne ambulante - Bežanijska kosa, KBC Zemun, Gradski zavod za plućne bolesti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"KAPACITETI SU NAPREGNUTI DO KRAJNJIH GRANICA" Stevanović: Težak vikend iza nas, sistem preopterećen

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jul.2020

On je apelovao na građane da poštuju mere zaštite...Direktor Klinike za infektivne bolesti kcs Goran Stevanović kaže da je težak vikend iza nas, da se dnevno u četiri prijemno - trijažne ambulante javljalo oko 600 pacijenata, od toga trećina je bila za bolničko lečenje...On je rekao da je...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.