Težak vikend za nama - dnevno se javljalo 600 ljudi

Direktor Klinike za infektivne bolesti kcs Goran Stevanović kaže da je težak vikend iza nas.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.07.2020.

12:54

Težak vikend za nama - dnevno se javljalo 600 ljudi
Francois Nel, Getty images, Ilustracija

Prema njegovim rečima dnevno se u četiri prijemno - trijažne ambulante javljalo oko 600 pacijenata, od toga trećina je bila za bolničko lečenje.

On je rekao da je zdravstveni sistem preopterećen jer dolazi ogroman broj zaraženih pacijenata. Trećina pacijenata je za bolničko lečenje, trećina su sa lakšom kliničkom slikom i mogu da se leče u privremenim bolnicama, dok tećina može da se leči kod kuće.

"Kapaciteti su napregnuti do krajnjih granica. Još uvek uspevamo na dnevnom nivou da oslobodimo dovoljno mesta za prijem svih pacijenata. Uključivanjem Instituta za reumatologiju, kupićemo još neki dan", rekao je Stevanović.

On je apelovao na građane da poštuju mere zaštite, kako bi se sprečilo širenje virusa i zaražavanje većeg broja ljudi, jer u suprotnom bolnice neće imati dovoljno kapaciteta da prime sve pacijente.

Napominje da je sistem reorganizovan i da su zahvaljujući dobroj koordinaciji pacijenti iz Beograda upućivani u bolnice u Požarevcu, Smederevu, Mladenovcu, Pančevu.

"Te bolnice su u najtežim trenucima prihvatile veliki broj bolesnika iz Beograda i time omogućili da svi dobiju adekvatno lečenje", naveo je Stevanović.

Ističe da dnevno samo u Infektivnoj klinici bude pregledano do 390 pacijenata i da je i tu neravnomerna raspodela po prijemno- trijažnim centrima.

On je apelovao na građane da se javljaju u teritorijalno najbližu ambulantu, da je osim Klinike za infektivne bolesti postoje još tri prijemno- trijažne ambulante - Bežanijska kosa, KBC Zemun, Gradski zavod za plućne bolesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: