Težak položaj Srba u Crnoj Gori, ugrožena mnoga prava

Izvor: RTS, 27.Jul.2018, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Težak položaj Srba u Crnoj Gori, ugrožena mnoga prava"

Član Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Aleksadar Marković ocenjuje da crnogorski režim na sve načine pokušava da natera Srbe da promene identitet. Dodaje da je diskriminacija prisutna na svakom koraku i da su im ugrožena mnoga prava.
"Najrazličitijim pritiscima žele da asimiliraju srpski narod u Crnoj Gori. Upoznati smo sa činjenicom da su Srbi diskriminisani prilikom zapošljavanja, da u javnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sektoru gotovo da ne možete naći Srbina, naročito kada je reč o rukovodećim mestima", rekao je Marković Tanjugu.

Dodaje da je diskriminacija prisutna na svakom koraku i da su im ugrožena mnoga prava - srpski jezik, zatim kulturno nasleđe, nacionalne, kulturne, medijske organizacije.
Kaže da je posebno nepodnošljiv položaj Srpske pravoslavne crkve, pa stoga, kako dodaje, i ne čudi reakcija patrijarha Irineja u kojoj je skrenuo pažnju na sve ono kroz šta prolazi SPC u Crnoj Gori. 
"Lično smatram da je izjava preoštra, ali imam razumevanje za potrebu da se otvori dijalog koji bi pokrenuo proces poboljšanja položaja srpskog naroda u Crnoj Gori", istakao je član Odbora za dijasporu. 
Smatra da je veoma pozitivna reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj izražava očekivanje da će se dijalogom sa predstavnicima Crne Gore postići rešenje za sva ova pitanja koja nas opterećuju. 
U pitanju je, kako kaže, krajnje odgovoran stav u kome se ističe da Srbija želi dobre odnose sa Crnom Gorom ali i bolji položaj srpskog naroda u Crnoj Gori.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Položaj Srba u Crnoj Gori težak, izjava Patrijarha preoštra, ali ne čudi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2018

Položaj Srba u Crnoj Gori je jako težak, ocenio je danas član Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Aleksadar Marković, navodeći da crnogorski režim na sve načine pokušava da natera Srbe da promene identitet..."Najrazličitijim pritiscima žele da asimiliraju srpski narod u Crnoj Gori. Upoznati...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.