Težak dan, izjave o stvaranju velike Albanije nisu plašenje mečke rešetom

Izvor: B92, 07.Jun.2019, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Težak dan, izjave o stvaranju 'velike Albanije' nisu 'plašenje mečke rešetom'"

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da izjave političara iz Prištine i Albanije o stvaranju takozvane "velike Albanije" nisu slučajnost i "plašenje mečke rešetom".

On je dodao da to postaje njihova strateška, a ne taktička politika.

Vučić je novinarima u Bratislavi otkrio da su mu na Međunarodnoj konferenciji GLOBSEC šest puta uputili molbu da, kako kaže, slučajno ne govori o "velikoj Albaniji".

"To im je najveća molba, pošto je to njihova greška >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u koracima, kažu kako oni to stvarno ne žele, iako je svakome jasno da to postaje deo njihove suštinske strategije. Na to se nasmejete i nastavite da se borite za svoju zemlju", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o sve češćim pominjanjima velike Albanije od albanskih političara i nereagovanja međunarodne zajednice.

Vučić je rekao i da se na današnjem skupu u Bratislavi borio za Srbiju, KiM i srpski narod onoliko koliko je mogao.

"Svom snagom i energijom, možda nekada preterano i prejako", kaže, ali, ističe, "bar zna da se borio najbolje što je umeo".

Vučić je rekao da je na panelima, posvećenim dijalogu Beograda i Prištine, odnosno Zapadnom Balkanu, na Globsec forumu, pokazao da Srbija govori istinu i da je ona ozbiljan, odgovoran i pouzdan sagovornik.

"Imali smo težak dan, zastupali smo interese Srbije. Borio sam se koliko sam mogao i čini mi se - uspeo da pokažem da govorimo istinu. Dva puta sam vraćao Tačija na tačke Briselskog sporazuma i pokazao da govorimo istinu", rekao je predsednik novinarima u Bratislavi, u pauzi između panela i bilateralnih susreta koje ima na marginama foruma.

Budući da je jedno od pitanja sa panela bilo u vezi sa odnosima Srbije i Rusije, Vučić je primetio da je to uvek ključno pitanje koje se postavlja Srbiji.

"Uvek im je to glavna zamerka, ovi drugi mogu da ne poštuju šta god hoće, ali je uvek pitanje za nas odnos sa Rusijom i Putinom. Sad je problem što ćemo da izvozimo sir u Rusiju...", primetio je Vučić.

On je rekao da je zadovoljan zato to je danas bila prilika da se razgovara, ne samo na forumu, sa Angelinom Ajnhorst, Ketrin Ešton, ali i sa američkim zvaničnicima Ronom Džonsonom i Filipom Rikerom.

"Ljudi traže neko rešenje, vide da to ide u teškom smeru, da odnosi nisu jednostavni. Svako bi želeo rešenje, a onda Prišina uvede takse. Kako hoćete rešenje, a nemate pravo na slobodnu trgovinu i protok robe", rekao je Vučić.

Dodao je da oseća da je na neki način oslobođen svake vrste pritiska, ali da uvek ima ogromnu odgovornost prema Srbiji i građanima.

"Znam koliko je važno da sačuvamo mir i stabilnost", istakao je predsednik.

On je primetio i da je pozicija Srbije danas bolja nego rainije i da u poslednjih sedam godina, čak i ono što su prethodne vlasti gubile, nismo dali da bude izgubljeno, a oporavili smo ekonomiju.

Kako je rekao, i danas je u Bratislavi bilo samo pohvala na račun srpske ekonomije, te ponovio da Srbija u tom smislu nema problema, već je najvažnije da čuvamo mir.

Predsednik Vučić izjavio je da je pozicija Kosova, bez obzira na tvrdnje prištinskih čelnika, danas u svakom pogledu slabija nego pre 10 godina, i izrazio uverenje da će upravo ti "jaki i snažini i mišićavi iz Prištine" ipak morati da popuste i ukinu takse.

"Kada je nečija pozicija jaka, onda to ne morate da ponavljate hiljadu puta. Nisam rekao nikada da je pozicija Srbije snažna, već teška", rekao je Vučić na pitanje kako komentariše izjavu Ramuša Haradinaja nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je pozicija Kosova "nikad jača".

Upitan da li je možda Haradinaj mislio na svoju poziciju, a ne na poziciju Kosova, predsednik je rekao da ne misli ni na jedno ni na drugo.

"Ne bih se kladio, recite mi gde im je snažna pozicija, ona je svakoga dana u svakom pogledu i svakom smislu sve slabija", rekao je Vučić.

On je na komentar da im je "snaga možda u tome što su čedo Zapada" dodao da to gledano iz ugla Prišitne nije novost od 2008. godine.

Vučić kaže da je njegov posao da radi na slabljenju njihvog uticaja na odgovoran način.

Upitan da prokomentariše pisanje medija da su SAD za podelu KiM,ali da Beograd i Priština moraju da se nađu na pola puta, Vučić je rekao da zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer, koga su mediji "citirali" nije to rekao niti je pomenuo podele i razmene teritorija.

"Ono o čemu sam razgovarao sa Filipom Rikerom i Ronom Džonsonom je da oni očekuju da mi i Albanci pronađemo resenje, a onda će oni doneti zaključak. Što nije nefer", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da ne može da potvrdi a ni da demantuje ovo ili ono, kao ni da govori ko je u pravu.

"Mogu samo o činjenicama, a one su malo drugačije. Daleko smo od bilo kakvog dogovora, od bilo kakvog razgovora i dogovora, ali moraće i to da krene, a da bi krenulo, neko mora da ukine takse", rekao je Vučić i poručio da veruje da će ti "snažni i mišićavi i jaki u Prištini na kraju krajeva morati to i da učine".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da svi lideri Zapadnog Balkana žele da njihove zemlje uđu u Evropsku uniju, da mnogo toga jeste do nas, ali da nije sve, da nešto zavisi od želje Unije i da toga treba biti svestan.

Govoreći na panelu "Zapadni Balkan: Udaljavanje od EU?", Vučić je na pitanje moderatorke Valeri Hopkins, dopisnice "Fajnenšel tajmsa" za jugoistočnu Evropu, kako gleda na evropske integracije Albanije i Severne Makedonije, koje čekaju datum za početak pregovora, Vučić je rekao:

"To bi bile dobre vesti za njih i njihove građane. Bar bi dobili neku nadu, što je dobro za njih. A šta je dobro za njih dobro je i za nas."

Kada je reč o evropskim integracijama Srbije, naša najveća prepreka je Kosovo, kaže Vučić, mada Srbija ima još dosta toga da učini i na polju vladavine prava.

Naveo je da po pitanju ekonomije u Izveštaju EK nije bilo primedbi, već da se dosta toga odnosilo na vladavinu prava, rad parlamenta.

"Ali najvažniji i najveći deo Izveštaja EK i ne samo toga je o tome šta ćemo sa Kosovom i Prištinom", rekao je on.

Vučić se osvrnuo i na reči predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o tome da ne postoji odgovarajuća alternativa za EU, konstatacijom da nemamo alternativu ali da je važno da se držimo zajedno i to mnogo snažnije nego do sada.

"Zato se uvek zalažem za potencijalni sporazum Beograda i Prištine. Jer kada bismo to uradili, kao blok nacija, teritorija, zemalja, mnogo toga bismo mogli više nego danas. Ali, postoji još jedna stvar koja nije do nas, već je želja EU zemalja", rekao je Vučić.

Najavio je da će sutra razgovarati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Neke stvari su na njima, ali do tada mi moramo da uradimo nešto za naše građane.

"Mnogo prepreka treba da bude uklonjeno", naveo je Vučić, napomenuvši da će Srbija sa Severnom Makedonijom uspostaviti zajednički granični prelaz, što je veoma važno.

O tome sam, dodao je, razgovarao i sa predsednikom i sa premijerom Severne Makedonije.

"To će stupiti na snagu za dva meseca. To ćemo uraditi sa ostalim susedima, to će biti dobar korak napred", kaže Vučić, izrazivši spremnost da u budućnosti bude oformljena i carinska unija, sve u cilju privlačenja investitora.

"Znam da će to mnogi videti kao zamenu za EU, nije me briga kako vide, to je od najveće važnosti za naš region. Možemo da ostanemo na putu EU, ako hoćete -uzmite nas, a ako nećete, sami ćemo brinuti o sebi. Ako napravimo regionalnu ekonomsku zonu, možemo da imamo dva ili tri puta veći privredni rast", istakao je Vučić.

"Da, svi bismo voleli da vidimo svoje zemlje u EU. Članstvo u EU je želja Mila Đukanovića, to je i moja želja, mnogo toga je do nas, ali nije sve i toga treba biti svestan", zaključio je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je uputio još jedan poziv predsedniku SAD Donaldu Trampu da poseti Srbiju, preko američkih zvaničnika, Rona Džonsona i Filipa Rikera, sa kojima je danas razgovarao na marginama Globsec foruma u Bratislavi i istakao da bi ta poseta bila injekcija u odnosima dve zemlje, ali i u rešavanju problema u regionu.

"Rekao sam da je malo zemalja u kojima on kod ogromnog broja stanovnika ima veću podršku od svih njegovih političkih protivnika u Americi, kao i da dugo predsednik SAD nije dolazo u Srbiju", preneo je Vučić novinarima.

On je istakao da bi poseta Trampa bila velika promena u odnosima.

Kako je rekao, Srbija zna da je mala zemlja i da ne može američki predsednik da se bavi Srbijom ni na dnevnom ni na nedeljnom nivou, ali je istakao da bi Trampova poseta bila važna i da bi predstavljala injekciju bilateralnim odnosima dve zemlje, ali i rešavanju svih problema u regionu.

Predsednik je novinarima nakon sastanaka preneo i da kod američkih zvaničnika postoji sve izraženija briga za odnose Beograda i Prištine, da oni žele da se stvari reše mirnim putem, kao i da smatraju da je potrebno dati novi impuls razgovorima, ali i da dobro razumeju zašto su Beograd takse toliko pogodile i zašto na njima insistira.

Vučić je dodao da je Filip Riker, pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, na veoma važnom i odgovornom mestu i za Srbiju, dok je senator i predsedavajući Odbora za unutrašnju bezbednost i vladine poslove Senata SAD Ron Džonson, iskreni prijatelj Srbije, te da su upravo zbog toga razgovori sa njima važni.

"Razgovori su važni za nas, ali ako očekujete istorijsko rešenje ili vesti - nema ih", dodao je predsednik i naveo da je ovo njegov osmi susret sa Džonsonom, koji je, kaže, blizak prijatelj Trampa i ostalih koji u SAD donose odluke.

Predsednik je podsetio i da će u ponedeljak u Beograd doći zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer, što će, kaže, doprineti da se dodatno kristališu određene stvari i potpunom sagledavanju američkog ugla.

"Za nas je vrlo važno da razumemo šta je to što Amerikanci žele i da pokušamo da učinimo sve da Amerikanci razumeju ono što mi želimo", rekao je Vučić.

Dodao je i da nije naivan da veruje da velike sile nemaju snagu da ubede Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja da ukine takse na robu iz centalne Srbije.

"Američki zvaničnici su bili jasni u izjavama da su protiv taksi, ali moja molba je da jače utiču na Prištinu, jer sam siguran da će onda ona morati da sasluša i spovede u delo ukidanje taksi", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Bratislavi, nakon međunarodne konferencije GLOBSEC.

Kaže da je i danas bio direktan i na panelu i u razgovorima sa američkim zvaničnicima, i ukazivao na okolnosti ukidanja taksa, dok je, ističe, sve ostalo što je potpisano stvar razgovora.

Upitan da li su mu američki zvaničnici sa kojima se danas susreo nagovestili da li će malo više uticati na Prištinu, Vučić je odgovorio da se nada da hoće.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Velika Albanija je deo strategije kosovskih vlasti

Izvor: Beta Video, 07.Jun.2019

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitan da prokomentariše ``sve češće pominjanje Velike Albanije od strane nekih albanskih i kosovskih funkcionera``, on je kazao da je danas dobio ``šest molbi da ni slučajno ne pominje veliku Albaniju``, a da svi znaju da je Velika Albanija deo strategije...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.