Teški metali stigli do Drine, ekološka pretnja Srbiji

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Sep.2014, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teški metali stigli do Drine, ekološka pretnja Srbiji

Gradsko veće Loznice danas je sa vanrednog zasedanja zatražilo hitno rešavanje problema isticanja hemikalija sa jalovišta iz rudnika u Stolicama kod Krupnja u reke Korenitu i Jadar, i navelo da će o toj ekološkoj pretnji obvestiti Vladu i premijera Srbije.

Takav zaključak biće upućen Vladi Srbije posle poražavajućih rezultata ispitivanja kvaliteta vode u koritu Korenite i Jadra koje je izvršio Zavod za javno zdravlje iz Šapca, objavljeno je na zvaničnom gradskom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << sajtu www.loznica.rs.

Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri merne stanice, gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan u većini uzoraka su van predviđene četiri klase kvaliteta, što je maksimalno zagađenje.

Ukoliko rešavanje tog ekološkog problema ne počne, gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa čelnicima Krupnja, Bogatića i Šapca zatražiće hitan prijem kod premijera Srbije u cilju iznalaženja najpovoljnijeg rešenja, stoji u informaciji objavljenoj na sajtu grada.

Uzorkovanja vode vršena su u Kostajniku, na samom izlivanju jalovine u reku Korenitu pre ulivanja u Jadar, u selu Bradić u reci Jadar, i u Jelavu na samom ulivanju Jadra u Drinu.

Veće je formiralo radnu grupu koja će pratiti realizaciju zaključaka i svakodnevno biti uključena u zbivanja na terenu, gde žive ugroženi građani.

Izlivanje toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika Stolice počelo je nakon majskih poplava kada je došlo do oštećenja brane na jalovištu.

Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i rudarstva i energetike formirala su krajem jula poseban tim za praćenje realizacije hitnih mera za sanaciju izlivene toksične jalovine antimona iz zatvorenog rudnika "Stolice".

Ministarstvo zaštite životne sredine saopštilo je tada da je incident na jalovištu "Stolice" najveći iz oblasti zaštite životne sredine koji je nastao kao posledica majskih poplava, navodeći da se u oštećenom jalovištu nalazi više stotina hiljada metara kubnih jalovine, opasnog rudarskog otpada sa značajnim koncentracijama

arsena, antimona i olova.

Procenjena šteta na jalovištu je ušla i u zvanični vladin izveštaj korišćen i za briselsku donatorsku konferenciju za Srbiju i BiH koje su pogođene poplavama.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Loše vesti iz Loznice: Teški metali stigli do Drine, ekološka pretnja Srbiji

Izvor: 24sata, 22.Sep.2014

Gradsko veće Loznice danas je sa vanrednog zasedanja zatražilo hitno rešavanje problema isticanja hemikalija sa jalovišta iz rudnika u Stolicama kod Krupnja u reke Korenitu i Jadar, i navelo da će o toj ekološkoj pretnji obavestiti vladu i premijera Srbije...Takav zaključak biće upućen Vladi...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.