Tenzije eskalirale, Poljaci uhapsili Belorusa: Špijunirao za Rusiju

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 22:22

Tenzije eskalirale, Poljaci uhapsili Belorusa: Špijunirao za Rusiju

Poljska je uhapsila Belorusa osumnjičenog da je umešan u rusku špijunsku mrežu, izjavio je danas poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Kaminski.

"Agencija za unutrašnju bezbednost privela je još jednog, šesnaestog po redu, osumnjičenog za umešanost u rusku špijunsku mrežu", napisao je Kaminski na Tviteru.

Prema njegovim rečima, osumnjičenom se na teret stavlja učešće u "izviđanju vojnih objekata i luka", kao i sprovođenje "propagandnih aktivnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Rusiju", prenosi Si-En-En.

Tenzije su eskalirale između Varšave i Minska nakon što je Poljska najavila da će povećati broj vojnika duž granice sa Belorusijom.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je u subotu da je više od 100 Vagnerovih plaćenika krenulo ka koridoru Suvalki, nazvavši to korakom ka "daljem hibridnom napadu na poljsku teritoriju".

Koridor Suvalki je linija dužine skoro 100 kilometara, koja je strateški značajna za NATO, EU, Rusiju i Belorusiju.

Poljska je takođe u utorak navela da su dva beloruska helikoptera ušla u njen vazdušni prostor, što je Belorusija negirala.

Poljska je u sredu izrazila "čvrst protest" protiv Belorusije, a beloruski ambasador pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova zbog tog incidenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.