Tender za prugu Dimitrovgrad-Niš u junu

Izvor: RTS, 12.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tender za prugu Dimitrovgrad-Niš u junu

Tender za remont i sanaciju pruge "Dimitrovgrad-Niš", vredan 37 miliona evra, biće raspisan u junu, a radovi bi trebalo da počnu u oktobru, izjavio direktor za investicije "Železnica Srbije" Vladimir Radić.

Direktor za investicije "Železnica Srbije" Vladimir Radić rekao je da će tender za remont i sanaciju pruge Dimitrovgrad-Niš, dugačke 60 kilometara, biti raspisan u junu, a da bi radovi trebalo da počnu u oktobru.

"Vrednost tog projekta je 37 miliona evra >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i biće delimično finansiran iz kredita Evropske investicione banke", rekao je Radić, prilikom obilaska radova na deonici pruge Batajnica-Golubinci.

Projekat elektrifikacije i signalizacije ostavljen je za drugu fazu projekta, a procenjena vrednost je 66 miliona evra, naveo je Radić, koji očekuje da će svi radovi na deonici Niš-Dimitrovgrad biti završeni za dve godine.

Modernizacija te pruge, dugačke oko 14 kilometara, koštaće 31 milion evra, i kada radovi budu završeni, pruga će imati dva koloseka, uz moguću brzinu vozova do 160 kilometara na čas.

Radovi na izgradnji pruge počeli su u oktobru prošle godine, a sprovode ih austrijski "Por" i nemački "Simens" u saradnji sa srpskim kompanijama. Vladimir Radić očekuje da će biti završeni do 11. septembra.

Ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić ocenio je da je železnički deo "Evropskog koridora 10" sada značajniji za razvoj Srbije od drumskog dela tog koridora, jer Srbija za tu namenu može da povuče i više novca iz međunarodnih kredita nego što može da realizuje.

Pomoćnik ministra infrastrukture za železnicu Dejan Lasica najavio je za ovu godinu i početak rekonstrukcije deset kilometara pruge "Gilje-Ćuprija", izgradnju "Žeželjevog mosta" u Novom Sadu, izmeštanje železničkog čvora "Novi Sad" i završne radove na stanici "Prokop" u Beogradu.

Za 2009. godinu planiran je početak radova vrednih 220 miliona evra na železničkom delu "Evropskog koridora 10", rekao je Lasica i dodao da je u naredne četiri godine za železnički deo tog koridora planirano ulaganje od oko jedne milijarde evra.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.