Telefonski krug - pomoć Crvenog krsta za stare i usamljene Piroćance

Izvor: RTS, 14.Dec.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Telefonski krug - pomoć Crvenog krsta za stare i usamljene Piroćance

U pirotskom Crvenom krstu 2 godine postoji takozvani „telefonski krug" za starije osobe. Svakoga dana korisnici pozivaju jedni druge telefonom i na taj način brinu o svojim sugrađanima. Ovo je posebno značajno za one koji žive sami.
Svetlana i Persida razgovaraju svakoga dana, a u njihovom „telefonskom krugu" je još dvadesetak prijateljica. Sve one podržavaju jedna drugu.
 
"Mnoge su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << same, žive same, pa im mnogo znači kada ih neko pozove. Dovoljno je da neko misli na njih", kaže penzionerka Svetlana Pop Krstić Nikolić.
"Ako neko odsustvuje mi odmah pitamo zašto", kaže penzionerka Persida Ilić. I dodaje: "Idemo u posete, ako treba, ako je neko, u bolnici, mi ga posećujemo. Toliko mnogo brinemo o svima, kao jedna velika porodica".
Ukoliko neko ne odgovori na poziv, odmah se alarmiraju nadležne službe. U Crvenom krstu u Pirotu, gde postoje dva "telefonska kruga", kažu da je ova mera dala odlične rezultate i da je to najjeftiniji i najjednostavniji način da se pomogne starima. Postoje i druge vrste pomoći.
"Pored svega imamo 60 korisnika kod kojih rade geronto domaćice, 30 u gradu i 30 u selima. Oni dobijaju i potrebne pakete hrane i higijene, i to su korisnici iz ugroženih porodica", kaže Sanja Stanković, sekretar CK Pirot.
Pri Crvenom krstu svakodnevno radi i klub za stare. Da bi briga o starima bila potpuna, smatraju u Udruženju penzionera, u Pirotu je neophodno izgraditi dom za stare.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.