Tekst o turistima iz BiH u Hrvatskoj podigao prašinu

Izvor: Southeast European Times, 12.Avg.2011, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tekst o turistima iz BiH u Hrvatskoj podigao prašinu

Hrvatska vlada i lokalno stanovništvo Makarske rivijere pokušavaju da poprave štetu i povređena osećanja.

12/08/2011

Bedrana Kaletović za Southeast European Times iz Sarajeva – 12.8.2011

Jedna od najtraženijih destinacija na hrvatskoj obali je Makarska rivijera u centralnoj Dalmaciji, sa svojim čistim morem, sunčanim plažama i dugogodišnjom turističkom tradicijom. Mnogi turisti iz Bosne i Hercegovine (BiH) posećuju tu oblast vikendom ili tamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << provode ceo odmor.

Tekst objavljen u lokalnom nedeljniku Makarsko primorje, koji je u julu napisao urednik te novine, izazvao je negativne reakcije i lokalno i regionalno. U tekstu pod naslovom Gosti koji su višak Ive Ćurkovića, tvrdi se da „gosti iz BiH nisu dobrodošli, jer ne troše dovoljno novca, zagađuju more i samo zauzimaju mesto na plažama“.

U početku se pisac teksta osvrće na probleme u hrvatskom turizmu uopšte, a potom posvećuje pažnju gostima iz BiH. Ćurković govori o turistima iz BiH kao o „elementarnoj nepogodi koja, nažalost, ne može da se izbegne ili eliminiše“.

Tekst je izazvao negativnu reakciju javnosti sa obe strane granice.

Hrvatsko ministarstvo turizma brzo je reagovalo na Ćurkovićev tekst saopštenjem za medije. „Svi gosti su dobrodošli u Hrvatsku, bez obzira na zemlju njihovog porekla. Ne postoje gosti prve klase ili gosti druge klase“, rekao je ministar turizma Damir Bajs. Zvanični podaci ministarstva pokazuju da su turisti BiH drugi po broju na Makarskoj rivijeri, posle nemačkih turista.

Neki gosti iz BiH žalili su se da se prema njima postupa u skladu sa sumom novca koju potroše na odmoru u Hrvatskoj.

„Nameravam da potrošim svoju mesečnu platu u Makarskoj. Ne mislim da sam škrt, a još manje da zagađujem plažu ili more, ali sam ogorčen što me tretiraju kao manje važnog turistu“, kaže Stjepan Knezović iz Busovače.

Turistkinja iz Sarajeva Amela Čorbić kaže: „Moja porodica godinama dolazi na odmor u Hrvatsku; to je tradicija [u našoj porodici]. Međutim, ove godine ću ići u Tursku. Za svoj novac želim poštovanje, koga je sve manje i manje u Hrvatskoj”.

Zbog ogromne pažnje medija i negodovanja javnosti zbog Ćurkovićevog teksta, hrvatski predsednik Ivo Josipović reagovao je pozivajući na jednak tretman turista u Hrvatskoj.

„Svaki gost je dobrodošao u Hrvatsku, a posebno naši prijatelji iz BiH. Većina ljudi ne dočekuje goste prema debljini njihovih novčanika. Zato, dobrodošli dragi građani Bosne i Hercegovine“, rekao je Josipović.

S obzirom da je hrvatska turistička sezona na svom vrhuncu, zemlja se bori za svakog turistu i očekivanja od ove sezone su velika.

„S obzirom da se grad [Makarska] i zemlja jako oslanjaju na [prihod od] turizma, ne bi trebalo da dozvole da individualno mišljenje jednog novinara uništi njihov imidž, a posebno imajući u vidu [geografsku] blizinu turista iz BiH toj oblasti. Taj problem će se ekonomski odraziti na Makarsku ove godine i narednih godina“, kaže za SETimes Mirza Mehmedović, ekspert BiH za komunikacije.

Ambasador BiH u Hrvatskoj Vladimir Raspudić izjavio je da je Ćurkovićev tekst uvredljiv, ali je istakao da stav jedne osobe ne reflektuje stav svih.

„Nema sumnje da je ovaj tekst izazvao štetu, ali se u njemu izražava stav jedne osobe. Očekujem da će lokalno stanovništvo Makarske imati puno toga da kaže autoru ovog zaista neprihvatljivog teksta, koji ne doprinosi razvoju dobrih odnosa između BiH i Republike Hrvatske“, kaže Raspudić.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.