Tehnološki gigant pomagao špijuniranje vlada

Izvor: B92, 14.Avg.2019, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tehnološki gigant pomagao špijuniranje vlada

Tehničari kompanije Huavej tehnolodži pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše Vol strit žurnal.

Imena zaposlenih u kompaniji koji su pomogli "upadu" u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima.

Medij navodi visoke bezbednosne zvaničnike iz dve zemlje koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opremu za nadzor i obezbeđenje afričkim vladama, osim dominantne telekomunikacijske mreže na kontinentu.

Vol strit piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društvenih mreža.

Zvaničnici obe zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama i Huavejevim inženjerima. U istrazi Vol strit žurnala nema dokaza da je i Peking špijunirao ili odobrio akcije.

Huavej je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za Vol strit žurnal.

"Huavej odbacuje ove u celosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da Huavej i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore, niti mogućnosti da to uradimo", navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da politika poslovanja komapanjie zabranjuje bilo kom zaposlenom da preduzima aktivnosti koje bi ugrozile korisničke podatke i privatnost ili prekršili zakone.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Huawei pomagao vladama u špijuniranju?

Izvor: Nezavisne Novine, 14.Avg.2019

PEKING - Tehničari kompanije Huawei teshnologies pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše "Wall street journal".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.