Svijet

Huawei pomagao vladama u špijuniranju?

Huawei pomagao vladama u špijuniranju?
Foto: Ilustracija | Huawei pomagao vladama u špijuniranju?

PEKING - Tehničari kompanije Huawei teshnologies pomogli su u najmanje dva slučaja vladama Ugande i Zambije u špijuniranju političkih protivnika, piše "Wall street journal".

Imena zaposlenih u kompaniji koji su pomogli "upadu" u privatne komunikacije lidera opozicije, što je vodilo njihovom hapšenju, nalaze se u internim policijskim dokumentima.

Medij navodi visoke bezbjednosne zvaničnike iz dvije zemlje koji su radili sa tehničarima kineskog tehnološkog giganta, koji prodaje opremu za nadzor i obezbjeđenje afričkim vladama, osim dominantne telekomunikacijske mreže na kontinentu.

"Wall street journal" piše da je špijunaža uključivala presretanje njihovih kodiranih komunikacija i društvenih mreža.

Zvaničnici obje zemlje potvrdili su da je bilo saradnje sa špijunskim agencijama i Huaweijevim inženjerima. U istrazi "Wall street journala" nema dokaza da je i Peking špijunirao ili odobrio akcije.

Huawei je oštro odbacio navode istrage lista u pisanoj izjavi za "Wall street journal".

"Huawei odbacuje ove u cjelosti neutemeljene i netačne navode protiv našeg poslovanja. Naša interna istraga jasno je pokazala da Huawei i njegovi radnici nisu učestvovali u navedenim aktivnostima. Nemamo niti ugovore, niti mogućnosti da to uradimo", navedeno je u saopštenju, u kome se dodaje da politika poslovanja kompanjie zabranjuje bilo kom zaposlenom da preduzima aktivnosti koje bi ugrozile korisničke podatke i privatnost ili prekršili zakone.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije