Tehnologija, nauka i Jugoslavija: Šaka koja je utrla put humanoidnoj robotici

Izvor: B92, 17.Maj.2023, 09:47

Tehnologija, nauka i Jugoslavija: Šaka koja je utrla put humanoidnoj robotici

Na početku šezdesetih godina prošlog veka jugoslovenski naučnici bili su u korak sa svetskim i stvorili prvu bioničku šaku.

Godina je 1963.

U laboratorijama Instituta Mihajlo Pupin naučnici Rajko Tomović i Miodrag Rakić sa timom drugih stručnjaka pokušavaju da dođu do rešenja kako da naprave robotsku šaku koja će biti pokretna i moći da bude zamena ljudskoj.

I dolaze do rešenja.

Plod njihovog rada i danas je u svetskim udžbenicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poznat kao Beogradska šaka - prva bionička šaka namenjena upotrebi u medicini i nauci.

Nije imala primenu kojoj su se naučnici nadali - nije zamenila ljudsku šaku onima kojima je potrebna, ali je utrla put upravo takvim pomagalima koji se danas razvijaju širom sveta.

Jedan primerak Beogradske šake čuva se u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu, a ova šaka stigla je i do NASE, MIT-a i brojnih drugih naučnih institucija.

Pripremila: Katarina Stevanović

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.