Tasovac: Novi zakoni obezbeđuju nepristrasno informisanje i izlazak držžave iz medija

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tasovac: Novi zakoni obezbeđuju nepristrasno informisanje i izlazak držžave iz medija

Beograd - Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac izjavio je danas da se usvajanjam seta medijskih zakona, koji se donose posle 11 godina, obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija do sredine iduće godine.

Zakon o javnom informisanju i medijima je krovni zakon, rekao je Tasovac u Skupštini obrazlažući tri predložena medijska zakona - o javnom informisanju, o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Pročitajte još Mirković: Istovetna startna pozicija za sve medije Šta predviđa zakon o javnom informisanju: Završiti privatizaciju medija do 1. jula 2015.

Tasovac je naglasio da ti zakoni garantuju slobodu medija u skladu sa evropskim standardima i naveo njegove ciljeve.

Izlazak države iz vlasništva u medijima

- Ciljevi su stvaranje uslova za profesionalne medije, uspostavljenje okvira koji garantuje slobodan protok ideja i mišljenja, bez mešanja države koje bi bilo ograničavajuće i jasno je definisan javni inters, finansiranje, zaštita prava urednika, novinara i podsticanje novinarskog udruživanja, zaštita maloletnika, zabrana govora mržnje...- rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, zakonom je definisan izlazak države iz medija, odnosno rok za privatizaciju - 1. jul naredne godine i obaveza da pet godina taj medij zadrži istu delatnost.

- Ukoliko do 1. jula 2015. godine ne bude prodat kapital, postupak prodaje se obustavlja, akcije će biti ponudjene zaposlenima, a ukoliko zaposleni odbiju ponudu, kapital prestaje da postoji i briše se iz registra medija“ - rekao je Tasovac.

Istinitost i objektivnost u javnom interesu

Ministar je objasnio i šta je, po predloženim zakonskim rešenjima, javni interes u javnom informisanju, istakavši da je to istinito i nepristrasno, blagovremeno i potpuno informisanje svih gradjana, na srpskom jeziku i maternjem jeziku nacionalnih manjina i srpskom jeziku gradjana van teritorije Srbije, informisanje inostrane javnosti kada je to u interesu Srbije...

Razvoj medijske pismenosti, formiranje javnih servisa na republičkom i pokrajinskom nivou, takođe je javni interes, dodao je Tasovac.

Govoreći o predloženom zakonu o elektronskim medijima, ministar je istakao da je audio vizuelna politika jedna od najznačajnih politika EU, pa je neophodno da postojeći propis bude zamenjen novim koji će uhvatiti korak sa novim vremenima u okviru elektronskih medija.

Osnivanje novog regulatornog tela

On je naveo da regulatorno telo za elektronske medije - Republička radio difuzna agencija (RRA) menja naziv u regulatorno telo za elektronske medije, u svojstvu pravnog lica, regulator je odgovoran Skupštini, a savet tog tela ima devet članova.

- Precizno je utvrdjena procedura izbora članova saveta, detaljno opisani poslovi kojima će se baviti regulator, garantuje se sloboda prijema iz drugih država, definiše se pravilo pristupa najvažnijim dogadjajima, propisana je zaštita medijskog pluralizma“ - rekao je, pored ostalog, Tasovac.

On je podsetio da do 17. juna 2015. mora biti završena digitalizacija, a da je

usvajanje tog zakona preduslov za digitalizaciju.

Ukidanje pretplate

Kada je reč o zakonima o javnim medijiskim servisima, odnosno o RTS i RTV, Tasovac je istakao da odredbe Zakona o radiodifuziji iz 2002. godine moraju da se prilagode tehničkim standarima i neke obaveze moraju da se preciznije definišu u skladu sa međunarodnim propisima.

Tasovac je naveo da predloženi zakon, pored ostalog, predviđa ukidanje pretplate i prelazak na finansiranje iz taksi, koje će se uplaćivati na dva osnovna računa i koja će biti obavezna i naglasio da se sredstva iz javnih prihoda ne mogu koristiti za finansiranje osnovne delatnosti javnog medijskog servisa i za komercijalnu delatnost.

Sednici na kojoj se raspravlja o zakonima o javnom informisanju i medijima, elektronskim medijima i javnim servisima prisustvuje i pomoćnik ministra zadužen za medije Saša Mirković.

Opozicija zamera Vladi Srbije zbog toga što je predloge zakona uputila u Skupštinu po hitnoj proceduri, a Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uputili su amandmane na predložene zakone svim poslaničkim grupama. O setu medijskih zakona, koje je predložila Vlada Srbije, vodiće se zajednički načelni pretres.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Tasovac: Nepristrasno informisanje, izlazak države iz medija

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jul.2014

Ministar za kulturu i informisanje Ivan Tasovac izjavio je danas da se usvajanjam seta medijskih zakona, koji se donose posle 11 godina, obezbeđuje pravovremeno, istinito, potpuno i nepristrasno informisanje i izlazak države iz medija do sredine iduće godine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.